Sektörel
24 Tem 2013 14:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:31

İtalya'nın Pompei şehri 150 milyon euroluk kaynakla güçlendirilecek!

İtalya'nın en çok turist çeken tarihi bölgelerinden 2 bin yıllık Pompei, çok tartışılan restorasyon onayını aldı. UNESCO'nun 'Dünya Mirası' listesinde yer alan bölge toplam 150 milyon euroluk kaynakla güçlendirilecek

İtalya'nın Pompei şehri 150 milyon euroluk kaynakla güçlendirilecek!
İtalya’nın Pompei şehrinde bulunan eski Roma İmparatorluğu dönemine ait antik evlerin restorasyonu projesi, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) onayını aldı. UNESCO, daha önce projenin arkeolojik siteye zarar verebileceği gerekçesiyle Pompei’nin Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısını yapmıştı.
 
Asilzadeler şehri!
 
Dönemin asilzadelerine ve gladyatörlere ait 2 bin yıllık tarihe sahip taş evlerin birçoğunda geçen yıllarda çöküntüler meydana gelmişti. Avrupa Birliği, geçen mart ayında antik şehir Pompei’nin restorasyonu için 105 milyon euro kaynak ayırdı. İtalya Kültür Bakanı Massimo Bray, yıl sonuna kadar bu miktara 50 milyon euro daha eklenebileceğini duyurdu.
 
İlk evler haftaya açılacak
 
Euronews'e konuşan Massimo Bray, restorasyonun aşama aşama tamamlanarak, ilk evlerin önümüzdeki haftalarda ziyarete açılabileceğini açıkladı. Ülkenin güneybatısında Napoli’deki antik şehri gezen Bray, Pompei projesinin farklı yetkili organlarla işbirliği içerisinde çalışabileceklerini göstermesi açısından da önemli olduğuna dikkat çekti.