Gündem
22 Haz 2014 09:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:18

İstiklal’de hava parası şoku!

250 metrekare dükkana 120 bin dolar kira istenirken hava parası binasına göre 5 milyon doları buluyor

İstiklal’de hava parası şoku!
Geçen yılki Gezi Parkı olaylarından sonra sık sık protestoların merkezi olan ve biber gazının eksik olmadığı İstiklal Caddesi’nde kiralar uçtu. 250 metrekare dükkana 120 bin dolar kira istenirken hava parası binasına göre 5 milyon doları buluyor

Türkiye’de en fazla cironun yapıldığı İstiklal Caddesi’nde kiralar tabir yerindeyse uçtu. Geçen yılki Gezi Parkı olaylarından sonra sık sık protestoların merkezi olan ve biber gazının eksik olmadığı cadde buna rağmen markaların gözdesi olmaya devam ediyor. Yerli markaların ikinci, hatta üçüncü mağaza açmak istediği caddede İtalyan Gucci ve Fransız Louis Vuitton yer aradığı uzun süredir konuşuluyor. Tommy Hilfiger de Beyoğlu’na gireceği söylenen markalardan...

Geçen yıl İstiklal Caddesi’nde Zara’nın tünel girişindeki 5 katlı binada metrekareye 125 euro ödediği, Flo’nun ise 5 bin metrekarelik mağazasına aylık 200 bin dolar kira ödediği çok konuşulurken bu yılki fiyatlar eskiyi aratır oldu. Caddenin girişinde 250 metrekarelik dükkana 120 bin dolar kira isteyen var. Yani bu dükkanı tutmak istiyorsanız metrekare başına 353 euro ödemeniz gerekiyor. Hava parası için ise kapılar 500 bin dolardan açılıyor ve 5 milyon liraya kadar çıkıyor.

Sektörün önde gelen isimleri, İstiklal Caddesi’ndeki kiraların bir mantığı olmadığını savunuyor. Sektör temsilcileri, “İstiklal Caddesi’nde sürekli olay var, herkes tedirgin ama buna rağmen kiralar aldı başını gidiyor.

Sadece kiralar değil hava paraları da el yakıyor. 150 metrekare mağazaya 500 bin dolar hava parası istiyorlar. Hal böyleyken çok ciddi hava parası vermeye hazır gruplar da var. Örneğin Benetton’un boşalttığı bina için 5 milyon dolar hava parası isteniyordu ve bunu veren de çıkmış. Yakında görürüz kim olduğunu” değerlendirmesini yaptılar.

Bağdat Caddesi  ve Alemdağ takipte

EN pahalı cadde sıralamasında İstaklal Caddesi’nden sonra Bağdat Caddesi ve Ümraniye’deki Alemdağ Caddesi geliyor. Ciroda üçüncü sırada olan Bağdat Caddesi’nde binalar çok eski olduğu için markalar satın alma yapıp konseptlerine uygun hale getiriyor.

Fransız Chanel ise Bağdat Caddesi’nde bina satın alan markalardan... Şirket Suadiye’de 20 milyon dolara 5 katlı bina aldı. Chanel’in bu alışverişi bölgede bina fiyatlarını uçurdu. Şu anda mal sahipleri kapıyı 30 milyon dolardan açıyor.

TOKATLIYAN HAN 500 BİN $

İstiklal Caddesi’nde tarihi hanlar da kiracı arıyor. Örneğin ünlü Tokatlıyan Han için aylık 500 bin dolar kira isteniyor.
Necla Dalan/Vatan