Güncel
12 Mar 2019 17:01 Son Güncelleme: 12 Mar 2019 17:04

İşte Türkiye'nin en kirli havalı şehirleri

Havası en kirli iller İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa ve Mersin.

İşte Türkiye'nin en kirli havalı şehirleri

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'nın (ÇMO) “Türkiye’nin Hava Kirliliği Raporu”na göre, ölçüm yapılabilen istasyonların çevresinde yaşayan 60 milyon kişi ulusal değerlerin üzerinde PM10 (toz) seviyesine maruz kalıyor. Rapora göre, havanın en kirli olduğu iller İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa ve Mersin.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'nın (ÇMO) hazırladığı 'Türkiye’nin Hava Kirliliği Raporu'  Ankara Raymar Hotel’de düzenlenen basın toplantısında Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu tarafından okundu. Bozoğlu, 2018 yılı boyunca yapılan ölçümlere göre, güvenli hava kirliliği verisinin alındığı toplam 45 ildeki istasyonların çevresinde yaşayan 60 milyon kişinin ulusal değerlerin üzerinde PM10 (toz) seviyesine maruz kaldığını söyledi.

Evrensel'de yer alan habere göre, Havanın kirlilik durumu tespitine ilişkin önerilerde bulunan Bozoğlu, ölçüm istasyonlarının bakım ve kalibrasyonuna daha fazla önem gösterilmesi ve doğrudan akciğerleri etkileyen PM 2,5 kirletici ölçümlerinin bütün istasyonlarda yapılması gerektiğini ifade etti. 

"Acil önlemlere ihtiyaç var" 

Bozoğlu açıklamasında, Türkiye’deki hava kirliliğinin illere göre dağılımına da değindi. Kirlilik parametrelerinin tamamında sınır değeri aşan iller arasında büyükşehirlerin geldiğini belirten Bozoğlu, yoğun nüfusun yaşadığı bu illerde acil önlemlere ihtiyaç olduğunu ifade etti. Bozoğlu, PM10 (toz) kirletici verilerine göre, havası en kirli illerin İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa ve Mersin olduğunu dile getirdi. PM2,5 kirletici ölçümlerine göre İstanbul, Ankara, Zonguldak, Çorum, Amasya, Sivas, Erzincan, Erzurum, Edirne, Sakarya ve Bursa’nın sınır değerlerini aşan iller olduğunu belirten Bozoğlu, İzmir dahil Türkiye’nin yarısından fazlasında ise ölçüm yapılamadığını ifade etti. 

Rapora göre, saatlik ve günlük NO2 (azot dioksit) ölçümü yapılan istasyonlara bakıldığında Türkiye’deki en kirli bölgeler şöyle: Adana-Doğankent, Amasya-Şehzade, Ankara-Çankaya, Demetevler, Sıhhiye, Artvin-Hopa, Bursa-Beyazıt, Çorum-Bahabey, Erzincan, Erzurum, İstanbul-Aksaray, Beşiktaş, Çatladıkapı, Esenler, Göztepe, Kadıköy, Kartal, Mecidiyeköy, Selimiye, Şirinevler, Ümraniye, Üsküdar, İzmir-Şirinyer. 

Nox (azot oksit) verilerine göre ise en kirli iller İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Balıkesir, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum.