Ekonomi
22 Şub 2015 11:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:24

İşte şampiyonlar!

Kârlar netleştikçe yüksek temettü ödeme potansiyeli taşıyan şirketler de öne çıkıyor. Borsadaki şirketlerin verdiği temettünün yarısı Koç, Sabancı, İş Bankası ve Oyak grubu şirketlerine ait

İşte şampiyonlar!
Borsada işlem gören halka açık şirketlerin 2014 yılına ait mali sonuçları borsa İstanbul’a gelmeye devam ediyor. Şu ana kadar bilançosunu açıklayan şirket sayısı 93’ü buldu. Borsada 438 şirketin bulunduğu gözönüne alındığında henüz yüzde 21’lik kısmın bilançosunu açıkladığı görülüyor. 11 Mart’a gelindiğindeyse bu sayının tamamlanmış olması gerekiyor. Böylece 2014 yılının genel profili de ortaya çıkmış olacak. Uzun vadede pozisyon alan yatırımcılar, emeklilik şirketleri, yatırım fonu yöneticileri ise oluşacak kârlara ve ne kadar temettü alacaklarına odaklanmış durumda. Son 10 yıllık verilere bakıldığında Borsa İstanbul’daki dört grubun, borsada gerçekleşen toplam temettünün yarısını yani yüzde 51’ini gerçekleştirdiğini görüyoruz. Koç Grubu, İş Bankası Grubu, Sabancı Grubu, OYAK Grubu şirketleri, son 10 yılda toplam 44 milyar TL temettü öderken borsadaki 438 şirketin ödediği toplam temettü miktarı 86 milyar TL’yi buldu.  

10 yılda 16 milyar TL kâr
Geçtiğimiz günlerde CEO’su değişen Koç Holding, 10 yılda 16 milyar TL kâr payı dağıttı. Koç Grubu şirketlerinin borsadaki toplam piyasa değeri 104 milyar TL. Yani grup şirketleri, toplam piyasa değerinin yüzde 15’i oranında temettü dağıtmış oldu. Koç Grubu şirketleri içerisinde düzenli ve yüksek temettü ödemesiyle ilk göze çarpan firma ise Tüpraş. Şirket, son on yılda yatırımcısına 6 milyar TL temettü ödedi. Geçtiğimiz cuma kapanışı itibariyle piyasa değeri 13 milyar TL. Yani hisseyi alıp on yıl boyunca tutanlar koydukları paranın yüzde 46’sı kadar temettü geliri elde etti. Aygaz, Ford Otosan, Arçelik, Tofaş Oto. Fabrikaları ve Türk Traktör; Koç Grubu içerisinde dikkat çeken şirketler arasında yer alıyor.

2015 sonu ‘kur’ hedefi yükseldi
Geçen hafta Merkez Bankası Beklenti Anketi yayımlandı. Katılımcıların beklentilerine baktığımızda ise tahminlerin üzerinde gelen ocak ayı enflasyonu ve petrol fiyatlarında son dönemde görülen artışın, yılsonu enflasyon beklentilerine yansıtıldığını anlıyoruz. Katılımcılar, dolarda daha önce 2.41 TL olan yıl sonu hedeflerini yukarı çıkararak 2.50 seviyesine yükseltti. Katılımcılar, Para politikasında ise gelecek hafta gerçekleşecek toplantıda 25 baz puan indirim beklemekte. Ayrıca gelecek hafta gerçekleşmesi umulan indirime ek olarak politika faizinde de önümüzdeki üç ayda toplamda 25 baz puan indirim öngörülüyor. Genel ekonomiye yönelik ise 2015 yılı için büyüme beklentisi sınırlı oranda yukarı çekilerek yüzde 3.5’e getirildi. Bir sonraki yıl için oran yüzde 3.8’de tutuldu.

Faizde kritik hafta
Aracı kurumların araştırma bölümleri önümüzdeki haftayı oldukça kritik buluyor. Gerekçeleri ise gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı. Gerçi son gelişmeler karşısında her PPK toplantısı kritik bir önem taşımaya başladı. Zira atılan her adım hem piyasalarda, hem de hükümet kanadında oldukça tartışmalı süreçlerin yaşanmasına neden oluyor.
24 Şubat’ta yapılacak PPK toplantısında üst bantta değil ancak haftalık repo oranında 25-50 baz puan arasında indirim bekleniyor. Yine aynı gün Yellen’ın Kongre önündeki konuşması takip edilecek. Mart ayındaki FED toplantısında ‘sabırlı’ söyleminin kalkabileceği yolundaki tahminler piyasalarda dalgalanmayı artıracak. Yellen’in güvercin mi yoksa şahin bir duruş mu sergileyeceği merakla beklenecek.

1 milisaniyelik hizmet!
Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen yenilikler çerçevesinde artık borsaya iletilen emirler 15 milisaniyeden bir milisaniyeye iniyor. Kuşkusuz bu hızdan istifade edebilmek için yeni teknolojiye aracı kuruluşların uyum sağlaması gerekiyor. Borsa İstanbul’un yeni teknolojisine ilk uyumluluk gösteren ise Gedik Yatırım oldu. Bu kapsamda geçtiğimiz çarşamba borsada gong, milisaniyelik hizmet ağına katılan Gedik Yatırım için çaldı. Şirketin Genel Müdürü Metin Ayışık, Borsa İstanbul tarafından hayata geçirilen Birincil Veri Merkezi’nin ilk kullanıcısı olduklarını belirtirken emir iletim hızlarını buna bağlı olarak 15 kat hızlandırmış olduklarını, vurguladı. Ayışık, Borsa İstanbul’un yeni teknolojisinin daha hızlı ve güvenli olduğunu ayrıca uluslararası normlarda hizmet sunabilme avantajı da sağladığını belirtti. Sözkonusu teknolojiyi kullanma imkanına sahip yatırımcılar, diğer yatırımcılardan daha hızlı hareket edebilecek.

1 milyon dolarlık yatırım
Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç ise, yaklaşık iki aydır sistemi kullandıklarını, yeni teknolojinin yatırımcıların ilgisini çektiğini ancak özel ve yabancı yatırımcının daha fazla ilgi gösterdiklerini belirtiyor. Bu sistem için yatırımcılara herhangi bir ek maliyet yansıtılmayacağını söyleyen Topaç, 1 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve sistemin güçlenmesi gayesiyle bu yıl içinde ilave 1 milyon dolarlık yatırım daha yapacaklarını ifade ediyor.