Konut Haberleri
20 Eki 2015 11:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:36

İşte fiyatların tavan yaptığı bölgeler

3. havalimanı, bu yıl tamamlanması planlanan 3. Köprü ve Kuzey Marmara otoyolu projeleri iel birlikte çevresindeki arsa ve konut fiyatlarını da tavan yaptı. İşte yatırımcıyı kabartan o bölgeler...

İşte fiyatların tavan yaptığı bölgeler
İstanbul gayrimenkul piyasası, kamu yatırımları ile kendine büyük bir gelişim alanı buldu. Yeni oluşacak yaşam alanlarının açılması, 3. havalimanı, Marmaray, Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. köprü ile birlikte ulaşım projelerinin geçtiği hatlar ve çevrelerinde gayrimenkul fiyatları yükselmeye devam ediyor.

3. havalimanı projesiyle birlikte Kayabaşı bölgesi Başakşehir ilçesi, civarın en hızlı gelişen bölgesine dönüştü. Bölgede birçok markalı konut projesi yer alıyor ve her yıl yaklaşık yüzde 10 artan metrekare satış fiyatlarının bugün 4 bin ile 5 bin TL civarında olduğu biliniyor. Bölgedeki büyük kapasiteli tematik projelerin de bu bölgeye olan talebi artıracağı aşikar.

Arnavutköy'de geçen yıla kıyasla 2014 yılında arsa fiyatlarında %140'a, Kemerburgaz'da yüzde 165'e ve Çatalca'da yüzde 150'ye varan artışlar yaşandı. Yeniköy mevkiinin ise yaklaşık yüzde 70'lik bölümü ise 3. havaalanı projesinin içerisinde yer alıyor. İstimlak edilen arsa fiyatları da bu aşamada yüzde 1000 yükselmiş görünüyor. Göktürk ve Zekeriyaköy'e çevre yollarından ulaşım sağlanmasıyla da bölgelerin değeri daha da artacak gibi görünüyor. Yine de Arnavutköy'de inşa edilecek yeni şehir ile Karaburun, Yeniköy, Tayakadın üçgenindeki arsa değerleri, Zekeriyaköy ve Göktürk gibi bölgelerden birkaç kat daha fazla olacak. Yapılaşmanın bu üçgende uzun vadede tamamlanacak olması ise dikkat edilmesi gereken bir unsur.

Bugüne kadar İstanbul Boğazı'na yapılan her köprü, sonraki 10 yıllık süreçte kendi yerleşim alanlarını yarattı. 2015 yılında hizmete girmesi planlanan 3. köprünün de bağlantı yollarıyla birlikte Kuzey Marmara Otoyolu boyunca; Kınalı, Ispartakule, Tayakadın, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ, Sancaktepe, Kurtköy, Pelitli ve Kartepe'nin de içinde yer aldığı 11 beldeyi kalkındıracağına ve buralarda yeni yerleşim alanları kurulacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bugün bu bölgelerde yapılaşma az olsa da herbir bölgenin 2023 yılına kadar kent formuna kavuşması bekleniyor. Arazilerde henüz kendini çok belli etmese de fiyatlar, yeni yerleşimlerle birlikte daha da yukarılara çıkacak. Dolayısıyla yatırım için buralara yönelmek ilerleyen zamanlar için karlı bir geri dönüş sağlayacak gibi görünüyor. Garipçe ve Poyrazköy arasında konumlanan ve inşaat aşamasında köprü ayakları çoktan tamamlanan 3. köprü ile birlikte bu ve bağlantılarda yaşanacak gelişmeyle, İstanbul nüfusunun 14.5 milyon kişiye ulaşacağı öngörülüyor.

Havaalanı ve köprü bağlantıları çevresindeki gelişim örnekleri incelendiğinde, bölgedeki ilerlemenin beraberinde iş ve sanayi alanları gibi otel, ofis, AVM, konut, hastane, eğlence, üniversite ve lojistik sektörleri başta olmak üzere her türden yaşam ihtiyacına karşılık verecek yapılanmayı kendine çekeceği gerçeği de kaçınılmaz olacak. Havaalanı öncelikle otel, alışveriş merkezi ve ofis projeleri için inanılmaz bir çekim merkezi oluşturuyor. 3.havaalanı bu anlamda Kuzey Marmara Otoyolu ile beslenerek hızlı bir gelişim kaydedecek. Köprülerin yapıldığı bölgelerde ise ilk yerleşim ve konut alanları, ikinci olarak merkezi iş alanlarını, üçüncü olarak da sanayi alanları gelişiyor. Köprü güzergahındaki bölgelerde çağdaş yapılaşma az ise yeni oluşacak bölgeler için buradaki arsa fiyatlarının birkaç katına çıkacak olması da şaşırtıcı olmaz.

Yeniköy, Tayakadın, Çatalca, Kemerburgaz, Çatalca, Yeniköy, Tayakadın, Boyalık, Baklalı, Durusu, İmrahor, Pelikli, Kartepe, Arnavutköy...