Konut Haberleri
28 Nis 2016 12:14 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:16

İşte ev sahibi olmak isteyenlere TOKİ 2016 projeleri

Vatandaşları ev sahibi yapan TOKİ, 2016 yılının projelerini açıkladı. Geçtiğimiz yıllardaki başarısını bu yıl da devam ettiren TOKİ, birçok vatandaşı ev sahibi yapacak.

İşte ev sahibi olmak isteyenlere TOKİ 2016 projeleri
81 ilde projelerini sürdüren Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 2016 projeleri ve başvuruları ile merak edilen herşey açıklandı.

TOKi, "Yeni Yerlesimler Yenilenen Sehirler" projesi kapsaminda, 2016 yilinda Gaziantep, Manisa, Sanliurfa, istanbul Basaksehir, Çankiri, Hatay, Konya ve Adana'da 60 bin konut üretecek.

TOKi, proje çerçevesinde sehirlere, kent kimligi ve merkezi unsurlarla siki baglari olan, halkin beklentilerine yanit veren, güçlü fiziki ve sosyal altyapisi bulunan yeni yerlesim alanlari kuruyor. TOKi kaynaklarindan alinan bilgiye göre, projeleri asamali olarak hayata geçirecek olan idare, 2016'da 60 binin üzerinde yeni konut üretecek. "Konut talebi, deprem riski, kentsel dönüsüm ve kentlesme orani", projenin dört ana unsuru olarak belirlendi.

Gaziantep 5 bin 500 konut projesine ilk adım

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi isbirliginde, Gaziantep Kuzey Sehir Projesi'yle atiliyor. Toplam 8,5 milyon metrekare alan üzerine projelendirilen 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Sehir, bu büyüklükte bir sosyal konut alaninda, uygulamasi tek seferde gelistirilen ilk ve en büyük yerlesim yeri olma özelligi tasiyor.

Gaziantep'e ilk etapta 3 bin konut yapilacak. Proje sonunda 50 bin konut üretilmis olacak. Geleneksel Antepevi'nin bir avlu etrafinda sekillenmis mimari unsurlarina yer verilecek projede, peyzaj uygulamalarindan çiçeklendirme ve meyve agaçlarina, çesmeden su kuyusuna birçok yerel unsur kullanilacak.Gaziantep için kurgulanan modelde "geleneksel sehir dokusu" elde edilecek. Cami, mahallenin merkezinde ticari ve diger fonksiyonlarla iliski içinde kurgulanirken, zemin katlarda manav, kasap, bakkal gibi esnafin hizmet verecegi, geleneksel sokak yasamindan esinlenilen alisveris alanlari yer alacak. Ulasim agi, agirlikli olarak yaya öncelikli ele alinacak.

İstanbul Başakşehir'e 7 bin 500 konut

İstanbul'daki en büyük konut bölgesi olan Basaksehir ilçesinde 7 bin 500 yeni sosyal konut üretilecek. 3 bin 500 konut üretiminin devam ettigi bölgedeki konut üretimi de "mahalle" konseptinde gerçeklestiriliyor. Kayasehir'de hayata geçirilecek proje ile komsuluk iliskilerinin güçlendirilmesi, dayanisma kültürünün artirilmasi, semt sakinleri ve esnafin iç içe olmasi hedefleniyor.

Manisa'da 5 bin konut

Manisa'da yatay mimari örnegi uygulanacak TOKi'nin Manisa Akgedik'te 5 bin konut üretim kapasitesine sahip 1 milyon 500 bin metrekarelik proje alani bulunuyor. ilk etapta dar gelirli vatandaslar için bin 101 konutun uygulamaya alindigi bölgede, TOKi tarafindan düzenlenen "7 iklim 7 Bölge Gelenekten Gelecege Ulusal Mimari Proje Yarismasi"nda Ege Bölgesi birinciligini kazanan proje hayata geçiriliyor.

Kayabaşı ve Tuzla'ya 680 konut

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca İstanbul'un iki ilçesinde konut projeleri ihaleye çıkacak. TOKİ'nin ihaleye çıkaracağı projelerden biri Başakşehir Kayabaşı'nda yer alıyor.

TOKİ Kayabaşı projesi 448 konuttan meydana gelecek. 'Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İkmal İnşaatı İşi' ihaleye çıkan proje kapsamında ayrıca 15 dükkanlı bir ticaret merkezi ve bir de sadece dükkan yer alırken camii yapılması da planlanıyor.

TOKİ Başakşehir Kayabaşı projesinin ihalesi 25 Mayıs 2016 tarihinde saat 14.00'te gerçekleştirilecek.

Anadolu Yakası'na 232 konut

TOKİ İstanbul Anadolu Yakası konut projesi Tuzla'da yer alıyor. 'Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi' olarak gerçekleştirilecek ihaleye konu proje; Orhanlı Mahallesi'nde 879 parselde konumlandırılacak. İhaleye konu TOKİ Tuzla projesinde 232 konut yer alacak.

TOKİ Tuzla 2016 projesinin ihalesi 9 Haziran 2016 tarihinde saat 14.30'da gerçekleştirilecek.

Şanlıurfa'nın konut ihtiyacı karşılanacak

"Şanlıurfa Masuk köyü Kentsel Tasarim ve Mimari Projesi" kapsaminda ise ilk asamada bin 364 konut üretilecek. Proje ile göç alan bölgenin konut ihtiyaci karsilanacak, çalisan kesimin uzak mesafelerden kaynakli istihdam sorununu azaltilmis olacak.

Çankırı'da 2 bin aileye konut müjdesi

Çankiri'da da ilk asamada 502, ardindan bin 500 konut üretilerek, 2 bin aile konuta kavusturulacak. "Merkez Mimar Sinan Mahallesi 2'nci etap Kentsel Dönüsüm Projesi" kapsaminda 2+1 ve 3+1 toplam 502 adet konut, 9 ticaret birimi, 1 cami külliyesi ve 1 tescilli eser üretilecek.

Çankiri Kalesi'nin yamacinda, sehrin tüm alanlarindan görülebilecek konumda projelendirilen konutlar, yatay mimari perspektifiyle hayata geçirilecek. "Siraevler" disiplini ile tasarlanan konutlarda, yapi malzemesi olarak pencere ebatlari, kat silmeleri, cumbalar, pervazlar, balkon dikmeleri, bacalar, kiremitler, kirma çatilar ve korkuluklar kullanilacak.

Hatay Payas'ta yüksek nitelikli yaşam

Payas ilçesindeki proje ile iskenderun ve Dörtyol'da çalisan, uzak mesafeler nedeniyle ulasim sorunu yasayan kesimin konut ihtiyacina yanit verilmesi amaçlandi.

Ayrica, sehri bölgelere ayiran "formel planlama" yaklasimi yerine, büyük bir kentteki gibi ticari, sosyal ve konut yapilarinin birlikte yer aldigi karma bölgeler ve baglantilar olusturuldu. Payas'ta hayata geçirilecek projeyle her ana yapi adasinda yaya yürüyüs yollari ile merkeze baglanan alt merkezler ve meydanlar olusturuldu.

Konya Göne'de 804 konut

Konya Gödene projesinde konut bloklari bir araya getirilerek, komsuluk iliskileri ve aidiyet duygusuna katki saglayacak alt mahalle kümeleri olusturuluyor. Toplam 122 bin metrekare alana sahip yerleskede, 51 bloka yayilmis, 529'u 3+1 ve 275'i 2+1 tipinde 804 konut, 1 adet çarsi ve ofis bloku, 1 cami ve 4 otopark bloku yer alacak.

Adana Sarıçam 4 bin konut

Adana Sariçam'da 130 bin metrekarelik toplu konut alaninda 839 konut ve sosyal tesis projelendiren TOKi'nin, bölgedeki üretim hedefi ise 4 bin konut. "Adana Sariçam Projesi", TOKi'nin gerçeklestirdigi "7 iklim 7 Bölge Mimari Fikir Yarismasi"nda elde edilen sonuçlar dogrultusunda, yöresel özelliklerin öne çiktigi bir yaklasimla sekillendirildi.

Yapi girisleri sokaklar, arka mekanlar ise avlu bahçeler seklinde kurgulandi. Projede kapsaminda 20 bin metrekare büyüklügünde bir semt parki da olusturulacak.