Yurtdışı-Yabancı Yatırım
26 Haz 2014 12:18 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:21

İşte Avrupa’nın en pahalı ülkesi!

Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat) Avrupa genelinde yaptığı fiyat araştırmasında tüketici ürünleri göz önüne alındığında kıtanın en pahalı ülkesinin İsviçre olduğunu ilan etti.

İşte Avrupa’nın en pahalı ülkesi!
28 üyeli Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ortalama fiyatları üzerinden yapılan kıyaslamada İsviçre’de hayat yüzde 56 daha pahalı. Tüketim ürünleri ve hizmet fiyatlarının daha çok dikkate alındığı araştırmada en dikkat çeken taraf Avrupa’nın en pahalı iki ülkesinin AB üyesi olmaması. Bu alanda İsviçre’de yaşam AB ortalamasından yüzde 56 daha pahalı çıkarken hemen arkasından bir diğer AB üyesi olmayan Norveç geldi. Norveç’te de hayat AB’ye göre yüzde 55 daha pahalı.


YÜKSEK NÜFUSLU ÜLKELER FİYATLARI BELİRLİYOR

Avrupa Birliği’nin lokomotifi denebilecek nüfusu yüksek olan ülkeler ekonomiye yön verdikleri gibi fiyat noktasında da belirleyici oluyorlar. Toplumların genel olarak tükettiği alkollü ve alkolsüz içecekler, tekstil, elektronik eşya, Otomobil, otel ve restoran fiyatlarının temel alındığı araştırmaya göre, AB ortalamasındaki fiyat standartlarını Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa belirliyor.

İSKANDİNAV ÜLKELERİ ORTALAMAYI YÜKSELTİYOR

Ortalama fiyat değerlerine çok yakın yüzdelikleri olan bu ülkeler dışında İskandinav ülkeleri AB standartlarını bir hayli yükseltiyor. Bu alanda Danimarka AB ortalamasının yüzde 40 üzerinde yer alıyor ve AB’nin en pahalı ülkesi unvanını kazanıyor. Bu ülkede özellikle otomobil ve otel, restoran fiyatlarının AB’ye göre yüzde 50 pahalı olması hayat pahalılığını tetikliyor. AB içinde Danimarka’dan sonra en pahalı ülkeler sırasıyla İsveç ve Lüksemburg gelirken onları Finlandiya ve İrlanda takip ediyor.

HAYATIN UCUZ OLDUĞU ÜLKEDE EKONOMİK SIKINTI VAR

28 üyeli AB çatısında ortalamanın altında yer alan ülkelerin ortak özellikleri son yıllarda ciddi ekonomik kriz yaşayanlar ve birliğin son üyeleri. 2008 yılındaki ekonomik kriz sonrası en büyük problemleri yaşayan başta Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Portekiz Avrupa’da nispeten hayatın ucuz olduğu ülkeler. Bu ülkelerde fiyatlar AB ortalamasından yaklaşık yüzde 15 daha düşük. Birliğe en son katılan doğu Avrupa ülkeleri Bulgaristan, Romanya, Polonya ve Macaristan ise listenin en sonunda. Yani bu ülkelerde hayat masrafları Almanya, Fransa ve İspanya’ya göre yüzde 50 daha ucuz.

NORVEÇ’TE ALKOLLÜ İÇECEK TÜRKİYE’DE OTOMOBİL

Eurostat araştırmasına Avrupa kıtasında AB üyesi olmayan ülkeleri de dahil etmiş. Türkiye’deki tüketici fiyatlarının AB ülkeleri ile kıyaslamasına bakıldığında hizmet sektörünün ucuzluğu fakat otomobil, elektronik eşya ve alkollü içeceklerin AB ortalaması üzerinde seyrettiği görülüyor. Türkiye’de genel anlamıyla AB ortalamasının yüzde 36 altında kalan tüketici fiyatlarında otomobiller Almanya, Fransa ve Avusturya’ya göre daha yüksek fiyatla satılıyor. AB ortalamasının ise yüzde 8 üzerinde. Alkollü içecek ve tütün mamullerinin fiyatları ise AB ortalamasında. Avrupa’nın en pahalı ikinci ülkesi olan Norveç’te en dikkat çeken fiyatlar otel ve alkollü içecekler. Norveç’te otel ve restoranların fiyatları AB ortalamasının yüzde 89 üzerinde olduğu gibi alkollü içeceklerde bu ülkede AB ortalamasından 2,5 kat daha pahalı.