İşte Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev

İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te bulunan doğduğu ev ...

İşte Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev - Sayfa 1

İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te bulunan doğduğu ev ...

113
İşte Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev - Sayfa 2

Bodrum katı dahil olmak üzere ev, 3 kattan oluşuyor.. 1870 yılından önce Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfı’nca yaptırılan ev önce İbrahim Zühdü Efendi’nin, daha sonra Selanikli Abdullah Ağa ve eşi Ümmü Gülsüm’ün mülkiyetine geçmiştir. Ali Rıza Efendi, bu evi 1878’de kiraladı. Aile, Ali Rıza Efendi’nin 1888’de vefatına dek bu evde yaşamıştır.

213
İşte Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev - Sayfa 3

Selanik Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 1933’te yaptığı özel bir toplantıda, Cumhuriyetin 10. Yılı sebebiyle, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin duvarına bir hatıra plakası takılması ve evin hali hazırdaki sahiplerinden satın alınarak, Mustafa Kemal Paşa’ya hediye edilmesini kararlaştırdı. Atatürk’ün Selanik Evi’ne plaka çakılması töreni, Balkan Antantı Delegasyonunun gelmesi ile 4 Kasım 1933’te gerçekleşti.

313
İşte Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev - Sayfa 4

Selanik Belediyesi, aynı yıl evi sahiplerinden satın almayı kararlaştırdı ancak ev sahibi Şarabini ile ücret konusunda pazarlık sürüncemede kaldığından 19 Ekim 1935’te evi istimlak kararı verdi. Gerekli hukuki işlemler tamamlanıp ev istimlak edilse de ev sahipleri ile anlaşmazlık sürdü; 1936 yılının sonunda satın alma sözleşmesi imzalanabildi.19 Şubat 1937’de tahliye edilerek anahtarları Selanik Başkonsolosluğuma teslim olundu.[

413