Ekonomi
26 Mayıs 2014 08:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:06

İşte % 100 Türk malı Ford!

Ford Motor Company Başkanı Bill Ford, yeni Transit Courier’in mühendisliğinden parçasına kadar yerli olduğunu belirterek “Zaten yerli otomobil üretiyoruz” dedi

İşte % 100 Türk malı Ford!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yeniköy fabrikası açılışında yeniden gündeme getirdiği “yerli marka Otomobil” çağrısını değerlendiren Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, “Zaten yerli otomobil üretiyoruz. Transit Courier’nin mühendisliğinden parçasına kadar hepsi yerli” dedi.

Transit Courier’in binek versiyonunun da bulunduğunu hatırlatan Ford, “Bence Türkiye’de zaten yerli otomobil üretiyoruz. Mühendisliği tamamen burada yapıldı. Milliyet gazetesinin haberine göre yan sanayisi Türkiye’de. Parçalarının büyük bölümünü Türkiye’den karşılıyor, burada üretiyor, 46 ülkeye de ihraç ediyoruz. Bu konuda elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Ford, “Ayrıca Cargo kamyon da Türkiye’de geliştirilip üretiliyor. Muhtemelen ürettiğimiz en karmaşık araç” diye konuştu.

Heyecan veriyor
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da, milli duyguları yüksek bir insan olduğunu, bu yüzden dünya çapında yerli bir marka ve yerli üretim konusunun kendisini her zaman heyecanlandırdığını söyledi.

Koç Grubu olarak yerli markalı otomobil projesini efektif ve ekonomik bulsalar bile, uzun dönemli uluslararası ortaklıkları bulunduğuna vurgu yapan Koç, “Böyle bir işe gireceğimizde Fiat’ı ya da Ford’u devre dışı bırakacak bir pozisyon alamayız. Yüzde 100 Türk üretimi araç için her şeyi yaparız. Ama zaten bunları yerine getiren bir araç üretiyoruz” dedi.

‘Yatırım kararı kolay’
Ford ve Koç işbirliğinin geçmişini  vurgulayan Ford, Türkiye’de yeni yatırım kararı alırken ortaklarının tavsiyelerine uyduklarını belirtti. Bir ülkede yatırıma için her şirket gibi siyasi istikrar, iç pazarına, ihracat imkanlarına baktıklarını söyleyen Ford, “Ama Türkiye’de farklı. Burada yatırıma karar verirken Koç Ailesi’nin tavsiyelerine göre hareket edip, faktörlerin çoğunu göz ardı edebiliyoruz” dedi.