Güncel
13 Mayıs 2020 10:42 Son Güncelleme: 13 Mayıs 2020 10:46

İstanbul'un yakın çevresinde fiyatlar uçtu

COVID-19 salgını nedeniyle villa ve bahçeli evlere talep artınca İstanbul’un çevre bölgelerinde yer alan özelikle Uskumruköy, Zekeriyaköy ve Kilyos’ta ev fiyatları tırmanışa geçti.

İstanbul'un yakın çevresinde fiyatlar uçtu

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını İstanbul’da villa ve bahçeli yapılara olan talebi arttırınca, bu özelliklere sahip bölgelere olan ilgi de her geçen gün artıyor. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; bölgede villa projelerine sahip Ulus, Etiler, Bebek ve Çengelköy gibi semtler ön plana çıkarken, merkeze nispeten uzak kırsal bölgeler de gözde şehir haline geldi. Geniş arazi arzının yanı sıra fiyatların daha uygun olması bu bölgeler için aramaları daha çok artırdı. Talep ile beraber Uskumruköy’de fiyatlar yüzde 22, Zekeriyaköy’de yüzde 20, Kilyos’ta yüzde 15 ve Şile‘de de yüzde 17’ye varan oranda arttı.

“Bahçeli evler fiyatını koruyacak"

Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı , salgın süreci boyunca İstanbul ve Türkiye'de fiyat düşüşü beklediğinden bahsederek “Zekeriyaköy, Çekmeköy, Bahçeşehir’in bahçeli kısımlarında fiyatın kendisini korumasını bekliyorum. Diğer yerler olan Beyoğlu, Şişli ve Kadıköy'de ise düşmesini bekliyorum” açıklamasında bulundu.

“Kiralık talebi satılıktan yüksek”

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Özel Projeler Departmanı Kıdemli Değerleme Uzmanı Duygu Yılmaz, bu dönem içerisinde açık hava ile temas gibi ihtiyaçların ön planda olduğunu ve bahçeli konutlara olan talebin yükseldiğini açıkladı. Bu amaçla şehir dışı projelerin yoğunlaştığı bölgeler arasında yer alan Göktürk, Kemerburgaz, Bahçeşehir, Sarıyer ile Beykoz, Şile hattından meydana gelen, bölgenin kuzeyindeki bölgelere talep olduğundan bahseden Yılmaz, “Son dönemde bahçeli olan konut arayışı artmakla birlikte, satışları bu belirsizlik ortamında seyrek gerçekleşti'' şeklinde konuştu. Bahçeli konutlarda ise kiralama işlemlerinin daha fazla yükseldiğini ifade eden Yılmaz, “Talep edilen kira fiyatlarındaki artış oranına bakıldığında Avrupa Yakası’nda yüzde 35'e yakın, Anadolu Yakası’nda ise yaklaşık yüzde 25 artış yaşandı” açıklamasında bulundu.

“Satılık %7, kiralık %5 arttı"

Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, salgın döneminde insanların konut arayış, teraslı bahçeli ve balkonlu binalara kaydığından bahsederek, bu nedenle bu tarz yapıların yoğunlaştığı Uskumruköy, Zekeriyaköy, Kemerburgaz, Göktürk gibi bölgelerde talebin arttığını söyledi.

Bu bölgelerde olan arama taleplerinde 3 kat artış yaşandığından bahseden Yılmaz, “İstanbul genelinde COVID-19 salgını sonrası ortalama metrekare satış fiyatlarında yüzde 7, kiralama fiyatlarında ise yüzde 5 civarında artış oldu” açıklamasında bulundu.

Lüks Emlak Danışmanı Evrim Başaran Kırmızıtaş ise talebin arttığı bir diğer ev tipinin ise havuzlu villalarda yaşandığını ifade etti.