Gündem
07 Mar 2014 10:52 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:56

İstanbul'un su sorunu Melen ile çözülecek

İstanbul'un su ihtiyacını 2071 yılına kadar teminat altına alacak Melen Barajı'nın temeli atıldı.

İstanbul'un su sorunu Melen ile çözülecek
İBB Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul’un su kaynağını iki katına çıkartacak dünyanın en büyük içme suyu tedarik barajı olacak olan Melen Barajı temellerini atıyoruz. Gelecekte de mesele çıkartmayacak bir İstanbul’u ortaya çıkartıyoruz” dedi.

Melen Barajı Temel Atma Merasimi gerçekleştirildi.

Sağlıklı olan suya ulaşımın dünyanın neredeyse her şehrinde sorun haline geldiğine ve Afrika’da 0-5 yaş arasındaki çocukların sağlıklı suya ulaşamadığı için ölüm oranının yüzde 55 olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, şöyle devam etti;

“Gelecek kuşakların bizi hayırla yad edeceğine inanıyorum. Zira su hayattır. İstanbul’un dününde neler yaşandığını biraz evvelki sunumda yaşarken dahi utandık. Alın yazısı gibi görülen susuzluk Sayın Başbakanımızın göreve gelmesiyle değişti. Bitti, tükendi, çare bulunamaz tecrübe et dönemde, ciddi manada su ve etraf yatırımları yapıldı. Hummalı bir çalışmaya başlandı. Biz de aynı vizyona paralel olarak su ve çevre yatırımlarını sürdürdük. Haliç’e İstanbul Boğazı’ndan açtığımız dev tünelle günde 265 bin metreküplük temiz ve oksijenli suyu akıtıyoruz. Haliç’te hayat yine başladı, balık tutulur, su sporları yapılır hale geldi. Altınboynuz’un yok olması İstanbul’un bir parçasının yok olması demekti, engelledik.”

“Bütün derelerimizi ıslah ettik,  sene sonunda İstanbul’da ıslah edilmemiş dere kalmayacak. Üsküdar’dan Eminönü’ne uzanan 2 dev çelik su borusunu yeniledik. Boğaz’ın altından dev bir tünelle Melen suyunu Avrupa yakasına taşıdık. Bugün İstanbul’un su kaynağını iki katına çıkartacak dünyanın en büyük içme suyu tedarik barajının temeli atıyoruz. Gelecekte de mesele çıkartmayacak bir İstanbul’u ortaya çıkartıyoruz. Biz yaparız. Bu millete hizmet faktörün erdemini yakaladık ve dev yapıtlar ortaya çıkartmak için karıncalar gibi çalışıyoruz. Mesai arkadaşlarıma, hükümetimize ve bize bu yetkiyi veren İstanbullulara bilhassa teşekkür ediyorum.”

Melen Baraj 7 Mart 2016’da hizmete girecek

Melen Baraj  temel atma merasimde söz alan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da geçmişte İstanbul’un çok ciddi bir biçimde sıkıntılar yaşadığını anımsadarak, 1994’te başlattıkları çalışmalarla İstanbul’un su, atıksu ve çevresel meselelerini tamamiyle aştıklarını belirtti.. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’ne dahi su ulaştırdıklarını, yarın Alaköprü Barajı’nın açılışını yapacaklarını da ifade eden Veysel Eroğlu, “Kıbrıs bizim için çok ehemmiyetli, canımız. 7 Mart 2014 saat 13.00’te açılışı yapıyoruz allahın izniyle” şeklinde ifade etti..

Melen Barajı’nın İstanbul’da yaşanacak bi su meseleninin 2071 senesine kadar çözeceğini belirten Bakan Eroğlu, müteahhit firmadan barajın 7 Aralık 2016 saat 13.59’da bitirilmesini de istedi. Melen Barajı’nın dünyanın sayılı içme suyu barajlarından biri olduğunu hatırlatan Eroğlu “Melen Barajı senede 1 milyar metreküp su tedarik edecek. Neredeyse tek başına İstanbul’un senelik su ihtiyacını karşılayacak” ifadelerini kullandı.