Kent Haberleri
11 Eyl 2015 16:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:23

İstanbullular dikkat! Tartışılan projeye onay geldi!

2002 yılında duyurulduğundan beri adından söz ettiren ve defalarca iptal davalarıyla bir türlü başlanamayan Galataport'a onay geldi... İşte detaylar...

İstanbullular dikkat! Tartışılan projeye onay geldi!
İstanbul'un mega projelerinden tartışılan Galataport (Salıpazarı Kruvaziyer Limanı) için onay çıktı. Söz konusu proje kapsamında İstanbul'un kimliğini oluşturan bölgelerden biri Karaköy tamamen yıkılarak yerine dev bir alışveriş merkezi ile 5 yıldızlı oteller yapılacak.

Otel, ofis, restoran, mağaza ve terminal binası birimlerini içinde barındıran Beyoğlu Galataport projesinin 3 yıl sonra hizmete açılması planlanıyor.



- Projenin hayata geçirilmesi ile Genel Müdürlük Binası, Yolcu Terminali Binası, Çinili Han ve yıkılıp yeniden yapılacak olan 20 Nolu Antrepo otel olarak kullanılacak,

- Proje kapsamında Salıpazarı Rıhtımı geri sahasında; ofis alanları, yeme içme ve perakende alanları ve terminal birimleri bulunacaktır. Zemin altında ise perakende alanları, yolcu terminali, depolar, teknik alanlar ve otoparklar bulunacak

- Karaköy Rıhtımı geri sahasında planlanan bu otel fonksiyonlu binalardaki toplam oda sayısı 182 olarak planlanıyor,

- Paket Postanesi binası perakende ve yeme-içme alanları olarak değerlendirilecek,



- Salıpazarı Rıhtımı tarafında bulunan 1, 2, 3, 6 ve 7 nolu antrepolar ile sıralı dükkanlar (a. Nargileciler b. Tek Katlı Yapılar) yıkılarak yeniden yapım çalışmaları kapsamında ise otel, perakende alanları, yeme-içme alanları, ofisler, kruvaziyer terminal, gümrüksüz satış, dolaşım alanları, rekreasyon alanları, kapalı otopark yapılması düşünülüyor,

ÇED raporunda limanda yapılacak otel otopark, restoran rekreasyon ve sosyo-kültürel gibi alanların toplam inşaatı 480 bin metrekare olarak hesaplandı. 



1.200 metrelik sahil şeridine otel!

Karaköy Meydan'dan Tophane'ye kadar olan 1200 metrelik sahil şeridi 50 yıllığına kiralanarak otoparklar, alışveriş merkezleri ve 5 yıldızlı otellere dönüştürülecek. Toplam 100 bin metrekare alan, alışveriş merkezleri, oteller ve liman yapması için yatırımcıya verilecek.

Mart 2002’de kamuoyuna duyurulan Galataport projesi, aradan geçen 12 yılın ardından ismi de dâhil birçok değişikliğe uğradı. İki kere ihaleye çıkan proje, en son 16 Eylül 2013’de Doğuş Holding’in oldu.



Galataport projesi nedir?

Karaköy Rıhtımı’ndan Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’ne kadar uzanan 1.2 kilometrelik sahil şeridini, 112 bin 147 metrekarelik alanı kapsıyor. Bu alandaki tüm binaların turistik ve ticari amaçlarla onarılması ya da yıkılarak yeni binalara yer açılması amaçlanıyor.

Sahil şeridinde yapılacak olan otel, restoran ve diğer ticari işletmeler ile bölgenin geçmişteki dokusunun tamamen değiştirilmesinin planlandığı projeyle sahil şeridinin turistik bir cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında restore edilecek ya da yıkılarak yeniden yapılacak olan binaların işletmeleri, ticari olarak bu binaları kiralayan şirketlere tahsis edilecek.



1.1 milyon dolarlık proje!

1 milyon 100 bin dolarlık dev proje Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş tarafından Beyoğlu Belediyesi, Doğuş Holding, Bilgili Holding (ortak işletme hakkı)  tarafından yapılacak. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan proje 2002 yılının Mart ayında kamuoyuna açıklanmıştı.


Projeye ne zaman başlanacak?

Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararı vermişti. ÇED raporunun onaylanması sonucunda yeni bir itirazla karşı karşıya kalmazsa başlayacağı öngörülüyor. Ancak projede hedeflenen 2015 yılının Şubat ayında başlanmasıydı...




2002'den bu zamana Galataport bilmecesi!


2002 yılında ihaleye çıkarken projenin yatırım bedeli 148 milyon Dolar olarak belirlenmişti. 'Lüks gemilerle yolcu taşınmasını içeren proje 139 bin metrekarelik bir inşaat alanı üzerinde gerçekleştirilecek. Arsanın 13 bin 221 metrekaresi fuar ve kongre merkezi, 11 bin metrekaresi ise sanat müzesi için ayrıldı' ifadeleri yer alıyordu.

Nisan 2005'te Salı Pazarı Projesi'ne (Galataport) İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay çıktı.


İlk ihaleyi Royal Caribbean Cruises kazanmıştı!

İlk ihale Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) tarafından 2005 yılının Eylül ayında yapılmıştı. İhaleyi 3 milyar 538 milyon avroluk teklifle Sami Ofer’in ortağı olduğu Royal Caribbean Cruises kazanmıştı.

ÖİB mevzuat gereği dosyayı tekrardan TDİ ihale komisyonuna gönderdi. Komisyon ihalenin iptal edildiğini duyurdu. Böylece ÖİB tekrardan imar planları hazırlamak için çalışmalara başlamıştı.

Ocak 2006'da  Danıştay 6. Dairesi, İstanbul'da Salıpazarı bölgesinde kruvaziyer yat limanı yapımına ilişkin imar planındaki değişikliği onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı işleminin yürütmesini durdurdu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Danıştay 6. Dairesi'nin Galataport'un imar planıyla ilgili iptal kararına üst mahkemede itiraz edileceğini, Galataport ihalesiyle ilgili sürecin devam ettiğini açıkladı.

Temmuz 2006'da üç etaptan oluşması öngörülen yeni Galataport ihalesinde, sürecin ilk ayağı olan imar planlarının hazırlanması konusunda çalışmalar büyük oranda tamamlandı.

2007'de 2. kez ihale atağı!


Şubat 2007'de ikinci kez ihaleye çıkarılması planlanan Galataport'un imar planı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan döndü.

Mart 2008'de iptal kararı!


Mart 2008'de Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin 1/100000 ölçekli İstanbul il çevre düzeni planının iptali için açtığı davada İstanbul 2. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu karara göre Galataport projesi uygulanamayacaktı.

Şubat 2009'da yeni il çevre düzeni planı, büyükşehir belediye meclisinde oyçokluğuyla kabul edildi. Kasım 2010'da Galataport olarak bilinen projenin, İstanbulport olarak yeniden ihaleye çıkacağı açıklandı.



Nisan 2012'de hazırlatılan yeni projenin imar planları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan geçti. Kurul Başkanı Mete Tapan İstanbul Modern’in yıkılacağıyla ilgili iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Kurul 1/1000 ölçekli planın teknik olarak sorunlu olduğuna karar vererek daha detaylı bir planlama yapılmasını istedi. Koruma Kurulu üyeleri planı bu haliyle kabul etmezken müzakerelerin devamı yönünde karar alındı.

2013'te ihale süreci yeniden başladı!


Şubat 2013 tarihinde Galataport için ihale süreci yeniden başladı. Mayıs'taki ihalede en yüksek teklif Doğuş Holding'ten geldi. Ekim 2013'te Özelleştirme Yüksek Kurulu, Salıpazarı Liman Sahası'nın 30 yıl süreyle işletme hakkının devredilmesini onayladı, konuya ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.



Nisan 2014'te alıpazarı'nda bulunan ve Galataport ihalesi kapsamında yıkılacak olan nargile kafelere dükkanları boşaltmaları için uyarı metinleri gönderildi. İşletme sahipleri verilen 24 günlük sürenin az olduğunu, yeni bir yer bulmaları için en az 90 gün gerektiğini belirterek süreye itiraz etmeye başladı.

Ardından Galataport projesi kapsamında İstanbul Modern binasının yıkılıp yeniden yapılacağı, bu süre zarfında müzenin Karaköy'deki Paket Postanesi'ne taşınmasına karar verildiği söyleniyor.


Ekim 2014'te durduruldu!


Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 702 milyon dolara Doğuş Holding'in kazandığı Galataport projesi için durdurma kararı verdi.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Danıştay'ın kararının Galataport projesinin imar planlarının yürütmesinin durdurulması anlamına gelmediğini öne sürdü. Fakat Danıştay'ın, meslek odalarının yürütmenin durdurulması isteminin reddini iptal etmesiyle Galataport imar sürecinin yerinde keşif ve bilirkişilik raporuyla yeniden değerlendirilmesine yönelik kararı, meslek odalarının projenin yürütmesinin durdurulması isteminin onanması anlamına geliyor.

Mayıs 2015'te Galataport projesine ait imar planlarına üç meslek odasının Danıştay'da açtığı davada bilirkişi raporu geldi. Raporda imar planlarında Karaköy Sahili’nin kentsel sit alanı içinde kaldığını anlatan bir gösterime yer verilmediğini belirtirken, sahilin özelleştirme sonucu kamuya kapatılacağının altı çizildi.


Ve proje ÇED onayını aldı!


İSTANBUL ili BEYOGLU, ilcesi - mevkiindeki SALIPAZARI LİMAN İŞLETMECİLİĞİ VE YATIRIMLARI A.Ş. tarafından yapılması planlanan SALIPAZARI KRUVAZİYER LİMANI projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verilmiş olup; İSTANBUL Valiliği(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Bakanlığımıza, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de İSTANBUL Valiliklerine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.



Proje Alanının Çizildiği Kaynak: Beyoğlu ilçesi, 1/1000 ölçekli Salıpazarı Kruvaziyer Limanı alanına İlişkin, 22.10.2012 tasdik tarihli koruma amaçlı uygulama imar planı.

Kübra GENÇ/Emlakeki.com