Konut Haberleri
07 Mar 2024 12:23 Son Güncelleme: 07 Mar 2024 12:26

İstanbul'daki daire fiyatları Avrupa basınında

Türkiye'de konut fiyatları adeta 'çıldırdı'. Öyle ki 2021 yılından itibaren hızla yükselen konut fiyatları Avrupa basının da dikkatini çekti. Haberlerde İstanbul'daki bir dairenin fiyatının Paris ve Londra gibi ultra lüks şehirlerle yarıştığı ifade edildi.

İstanbul'daki daire fiyatları Avrupa basınında

Avrupa basını, Türkiye’de yükselen konut fiyatlarını irdeledi. Euronews’ta yer alan habere göre, İstanbul'daki bir dairenin fiyatı Paris ve Londra gibi ultra pahalı şehirlerle yarıştığını belirterek, “Veriler Türkiye'deki ev fiyatlarının nominal olarak dokuz yıl öncesine göre 12 kat daha yüksek olduğunu gösteriyor” yorumu yaptı.

PARİS VE LONDRA'YLA YARIŞIYOR
Ülkenin en büyük sorunlarının başında ekonomi ve buna bağlı olarak giderek artan konut fiyatları geliyor. Bu durum Avrupa basınının dikkatini çekti. Euronews'te yer alan habere göre İstanbul'daki daire fiyatlarının Paris ve Londra gibi ultra pahalı şehirlerle yarıştığı belirtildi. Haberde “Veriler Türkiye'deki ev fiyatlarının nominal olarak dokuz yıl öncesine göre 12 kat daha yüksek olduğunu gösteriyor” yorumu yapıldı.

 Haberde bir diğer dikkat çeken konu ise Kuzey Avrupa ülkelerinde 2015'te bu yana konut fiyatlarının sadece yüzde 4 arttığı oldu.

Verilere göre Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında konuttaki fiyat artışında bir numarada. Türkiye'yi 2015'ten bu yana fiyatların yüzde 166 arttığı Macaristan takip etti.

 

Haber analizde Türkiye'deki konut fiyatlarının 2015 yılından bu yana kademeli olarak arttığı ancak 2021 yılında hızla yükselmeye başladığı vurgulandı. “Konut fiyatlarının bir yılda yüzde 168 arttığı 2022 yılında zirveye ulaşılmış, bunu 2023 yılında yüzde 76'lık bir artış izlemiştir” denildi.

Analizde KPMG Türkiye Gayrimenkul ve İnşaat Bölüm Başkanı Görkem Yapan’ın "Asıl değişim 2020'den itibaren başlıyor. Bence ana nedenler, kur dalgalanmaları, Türk lirasının değer kaybetmesi, daha yüksek enflasyon oranları ve bunun sonucunda inşaat maliyetlerindeki artışın yanı sıra pandemi sonrası artan talep” görüşüne de yer verildi.