Konut Haberleri
29 Haz 2015 09:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:52

İstanbul'da yüzyılın indirimi!

Analizlere göre stanbul’da mayıs itibarıyla otel dolulukları geçen yıla göre 5.2 puan artarak yüzde 75.3 oldu. Ama nasıl?....

İstanbul'da yüzyılın indirimi!
En yüksek doluluğa sahip oteller bile yüzde 10’a kadar fiyat indirdi. Anadolu yakasında indirim yüzde 50’leri buldu

Türkiye’nin en önemli sektörleri arasında başı çeken turizmde bu yıl baş gösteren sıkıntıyı araştırdığımız Turizm Dosyası’nın dördüncü ve son gününde Antalya’dan sonra en fazla turist çeken ikinci şehrimiz İstanbul’u mercek altına aldık. İstanbul’un turizm gündeminde yeni otel yatırımları karşısında sürekli olarak düşen oda fiyatları var. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin (TUROB) analizlerine göre oda doluluğu geçen yıla göre yüzde 5.2 artsa bile günlük oda fiyatlarında yüzde 4.1’lik düşüş var.

İstanbul’daki turizmciler de Türkiye’deki diğer turizm bölgelerinde olduğu gibi sıkıntıya gireceklerini çok önceden görmelerine rağmen yetersiz önlem alınmasından şikâyetçi. İstanbul’da çok hızlı bir yatak kapasitesi yapımı var. Ama bunları dolduracak turist şu anda yok. Hal böyle olunca otellerin oda fiyatları sürekli olarak aşağıya doğru iniyor. Turizm temsilcileri İstanbul’un en dolu otellerinde bile geçen yıla göre yüzde 7 ile 10 arasında yaşanan fiyat düşüşlerinin, Anadolu yakasında yüzde 50 indirimle 50 Euro’lara kadar indiğini söylüyorlar.

Son yıllarda şehrin ekonomik girdisi bakımından önemi hızla artan ulusal ve uluslararası toplantı ve kongre organizasyonları ise Türkiye’nin çevresindeki ülkelerdeki belirsizlikler nedeniyle sıkıntıya girmiş durumda. Planlaması 2 yıl önceden yapılan binlerce katılımcının bulunduğu bu organizasyonlar için ülkenin risk taşımaması öncelikli şart. Çevremizdeki ülkelerde yaşanan gelişmeler 2 yıl sonrası için belirsiz bir ortam yarattığından bu İstanbul’u da olumsuz etkiliyor. Otelciler yine de iyimser: “İki yıl sonra kriz biter yine bize dönerler. Bize düşen şey kaliteden ödün vermemek.”

Dünyanın önde gelen veri ve analiz şirketlerinden STR Global’in hazırladığı ‘Mayıs 2015 Ülke Performans Raporu’ Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) tarafından analiz edildi. Buna göre İstanbul’da Mayıs 2015 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 5.2 puan artarak yüzde 75.3 olarak gerçekleşti. Bu oran geçen yılın aynı ayında yüzde 71.6 olmuştu. Average Daily Rate (ADR) olarak adlandırılan ortalama günlük satılan oda bedeli de 143.2 Euro olurken, 2014’e göre yüzde 4.1 oranında bir düşüş gösterdi. Bu rakam Mayıs 2014’te 149.3 Euro’ydu. Ocak-Mayıs 2015 döneminde ise İstanbul’da doluluklar yüzde 66.9 oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 63.3 olmuştu. Ortalama günlük satılan oda bedeli ise 126.9 Euro’dan 122.1 Euro’ya geriledi.

Uluslararası toplantı sayısındaki azalma endişe veriyor
"Geçen yıla göre doluluklarda az bir artış söz konusu ama fiyatın düşmesi dikkat çekiyor. Ortadoğu’daki problemler Avrupa pazarındaki dolulukları etkiledi. Bunun yanı sıra uluslararası toplantı gruplarındaki azalma da endişe veriyor. Toplantı organizasyonları 2 yıl içinde yapılıyor. İstanbul’un Antalya’ya göre önemli bir artısı var ki, o da bütün yumurtaların aynı sepette olmaması. Bugün İran ve Arap pazarında artış söz konusu. Ortadoğu pazarı çok daha fazla büyürse ve bunun yanı sıra Türkiye’de hükümet kurma süreci tamamlanırsa İstanbul’daki turizm pazarı bir parça düzelecek gibi görünüyor.”

Kaliteden ödün verirsek, kendi kalemize gol atarız
"Şu anda turizmdeki kriz Rusya kaynaklı olarak meydana geldi. Ancak buraya gelmeyen insanlar başka yere de gitmediler. Tatillerini iptal ettiler. Bu durum iki yıl böyle devam edecektir. Bundan sonra elbet geri gelecekler. Fiyat indirimi herkes gibi biz de yaptık. Bunun ayarının iyi yapılması lazım. Fiyat indirmezsen otel boşalıyor, bir anda doluluk düşüyor. Şehir otellerinde düşüş olduğu bir gerçek. Bu açığı kapatmak için yeni pazarlar keşfetmemiz gerekiyor. İstanbul’a 10 milyon turist geliyor. Doğru bir pazarlamayla bu daha yukarılara çıkarılabilir. Önemli bir nokta daha ise kriz var diye elimizdeki misafire kaliteden ödün vermemiz. Bunu yaparsak kendi kalemize gol atarız.”

Yeni yatırımların devreye girmesi de dolulukları düşürüyor
“Piyasada otel bazında bir azalma olduğu söylense de biz öyle görmüyoruz. İstanbul’a gelen turist sayısı artıyor ancak şu anda yeni yatırımların devreye girmesiyle belli bir süre dolulukların azalması söz konusu olabilir. Yapılan araştırmalara göre çok büyük bir kriz yaşanmazsa İstanbul’un ağırladığı turist sayısı 14-15 milyona ulaşacak. Şu anda büyüme yaşandığı için oteller dolmuyor gibi görünüyor. 5 yıldızlı otellerde doluluk ve fiyatlar bakımından yüzde 3-4 düşüş söz konusu oluyor. Türkiye’nin çevresinde oluşan olumsuz koşulların etkisi oluyor.”
Ünsal EREKE / HT GAZETE