Ulaşım
30 Tem 2013 12:19 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:32

'İstanbul'da raylı sistemler emlak değerini yüzde 30 artırıyor'

EVA Gayrimenkul Değerleme uzmanı Gökçen Taşkın, raylı sistemlerin konut projelerinin değerleri üstünde çok büyük etkisi olduğunu belirtiyor

'İstanbul'da raylı sistemler emlak değerini yüzde 30 artırıyor'
Kadıköy-Kartal metro hattı civarındaki yüksek emlak değeri artışına buna örnek olarak veren Taşkın, Üsküdar-Sancaktepe metro hattı ile Marmaray'ın hizmete girmesiyle Gebze-Halkalı hattı çevresinde de aynı yüksek düzeyli artışın yaşanacağını ileri sürüyor.
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş uzmanlarından Gökçen Taşkın, İstanbul'da raylı sistemlerin emlak değerleri üstünde büyük etkisi olduğunu ifade ederek raylı sistemin ulaştığı yerlerin erişilebilirliği kolaylaştığı için artışın bölgesel olarak yaşandığını belirtiyor. Kadıköy-Kartal metro hattının açılmasıyla birlikte Kartal-Maltepe bölgesinin E-5 güzergahı boyunca söz konusu yüksek artışın gerçekleştiğini söyleyen Taşkın, güzergah boyunca birçok proje yapıldığı gibi proje sayısında da önemli bir artış görüldüğünü kaydediyor.
 
Ofis yatırımları da hızlandı
 
Adalet Sarayı ile birlikte bölgede ofis sayısında da artış görüldüğünü ifade eden Taşkın, EVA Gayrimenkul Değerleme olarak 2012 Aralık ayında yayınladıkları sektör raporunda bu gelişmeye de yer verdiklerini, bölgede markalı konutların birim metrekarelerinin yüzde 30 dolayında artış gösterdiğini tespit ettiklerinin altını çiziyor. Taşkın, araştırma sonuçlarına göre bu artışta raylı sistemlerin çok önemli bir payı olduğuna vurgu yapıyor.     
 
Nereden geçse değer kazandırıyor
 
2016 yılında Üsküdar-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun devreye girmesiyle aynı gelişmenin bu bölgelerde de yaşanacağını dile getiren Taşkın, hat boyunca hali hazırda mevcut veya yapılmakta olan projelerde çok ciddi bir artış öngördüklerini belirtiyor. 
Avrupa yakasında da benzer bir gelişmenin yaşandığını ifade eden Taşkın, önümüzdeki yıllarda Basın Ekspres bölgesinin raylı sistemlerin kesiştiği bir bölge konumuna geleceğini, Gebze-Halkalı arasında kesintisiz ulaşımı sağlayacak olan Marmaray'ın hizmete girmesiyle de Anadolu yakasında Üsküdar'ın tüm raylı sistemlerin kesiştiği bir transfer merkezi konumuna yükseleceğini, buna paralel olarak tüm raylı sistemlerin geçtiği güzergahların civarında bulunan emlaklarda yüksek değer artışı görüleceğinin altını çiziyor.