Konut Haberleri
20 Mayıs 2014 14:13 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:04

İstanbul'da proje 'Kartal' oldu

TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Maya, 2014 Ocak ayından itibaren lansmanı yapılan projelerin dağılımına bakıldığında en fazla lansmanın İstanbul Kartal ilçesinde olduğu gözleniyor" dedi

İstanbul'da proje 'Kartal' oldu
TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, faiz oranlarındaki artışın ipotekli satış adetlerinde ve kullandırılan konut kredisi hacminde düşmeyi getirdiğini belirterek, "Yerel seçimler sonrasında gerek konut kredileri piyasasında gerekse lansmanı yapılan konut projelerinde bir artış gözlendi. 

2014 Ocak ayından itibaren lansmanı yapılan projelerin dağılımına bakıldığında en fazla lansmanın İstanbul Kartal ilçesinde olduğu gözleniyor" dedi.

Konut satışlarını değerlendiren Maya, TÜİK verilerine göre 2014'ün ilk üç ayında 2013'ün ilk üç ayına göre yaklaşık yüzde 6 oranında azalma görüldüğünü vurgulayarak, bu azalmanın ilk el konut satışlarından değil ikinci el konut satışlarından kaynaklandığı söyledi.

Maya, bu satışlarda tahmin edildiği üzere en çok satış yapılan illerin sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir olduğunu dile getirerek, 2014'ün ilk üç ayında ipotekli satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 seviyesinde bir düşüş görüldüğünü ifade ederek, tablonun bu şekilde gerçekleşmesinde artan faiz oranlarının etkisinin görüldüğünü dile getirdi.

Maya, kullandırılan konut kredisi hacminin BDDK verilerine göre değerlendirildiğinde 2013' ün ilk 3 ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 7 büyüme hacminden yüzde 1,70 lere düştüğünü vurgulayarak, büyüme oranındaki bu düşmede konut kredisi faiz oranlarındaki yükselmenin önemli bir paya sahip olduğunu belirtti.

Maya, ofis piyasası anlamında 2014 ilk çeyreğine bakıldığında özellikle Merkezi İş Alanı'nda (MİA) inşaatı devam etmekte ve tamamlanma aşamasına gelen projelerde önemli kiralamalar olmaya devam ettiğini dile getirdi. (Kaynak: Dunya.com)