Konut Haberleri
12 Şub 2018 10:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:40

İstanbul'da mezar fiyatları ev fiyatlarını geçti

İstanbul'da konut fiyatları kadar mezar yeri fiyatları da uçtu gitti. Yasal olmamasına rağmen İstanbul'un merkezi alanlarındaki mezarlıklarda yeri bulunanlar bunları satışa çıkarıyor. Zincirlikuyu mezarlığındaki bir yer için yayınlanan ilanda 2 kişi için istenen fiyat tam 350 bin lira.

İstanbul'da mezar fiyatları ev fiyatlarını geçti
İstanbul’un mezarlıkları da doldu taştı. Artık birinci grup bir mezarlıkta yer bulmak için en az 25 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Bu fiyatın 100 bin liraya kadar çıktığı yerler dahi var. Bu durumu gören bazı kişiler, pahalı mezarlıklardaki yerlerini evden pahalı fiyata satışa çıkarıyor. Ancak İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı yetkilileri mezarlık yerlerinin yakın akraba dışındaki 3. şahıslara devredilemeyeceği uyarısında bulunuyor. 

EVE YAKIN ÇOK ZOR

İstanbul’da Müslümanlar ve diğer inanç mensupları için toplam 565 mezarlık bulunuyor. Bu mezarlıkların tümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı sorumluluğunda. Yakınlarını kaybedenler İBB’ye başvuruyor ancak eve yakın bir bölgede mezarlık bulmak oldukça zor. Artan nüfus ve yapılaşma nedeniyle özellikle Zincirlikuyu, Aşiyan, Ulus ve Çengelköy gibi merkezi konumdaki mezarlıklarda yer bulmak neredeyse imkansız.

BU BİR DOLANDIRICILIK

Geçmişte bu  kabristanlardan yer alan bazı kişiler ise yüksek fiyata yerlerini satmaya çalışıyor. Yasal olmamasına karşın özellikle Zincirlikuyu Mezarlığı’nda aracılar ve internet üzerinden satış yapma girişimleri devam ederken, Milliyet’e konuşan İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı yetkilileri, vatandaşları fahiş fiyata satılan mezar yerlerinden uzak durmaları konusunda uyardı: “Mezar satışı için verilen ilanlar nedeniyle geçmişte suç duyurusunda bulunduk. Çünkü Belediye Meclisi’nin 2003 tarihli kararına göre mezar yeri kullanma belgesi anne, baba, çocuklar, kardeş, kardeş çocukları dışında üçüncü şahıslara devredilemez. Satış ilanı yayınlamak suç değil ancak kabristan sahibinin bir başka kişiye yer satması dolandırıcılığa girer. Vatandaşlarımız bu işlerden uzak dursun. Kan bağı dışında vatandaşlar arasında mezarlık devri söz konusu olamaz.”

ÖNCEDEN ALMANIN BEDELİ: 25 BİN TL

İstanbul’da cep yakan birinci grup mezarlıklar arasında Zincirlikuyu, Ulus, Rumelihisarı (Aşiyan), Karacaahmet, Küçükyalı, Ulus ve Çengelköy kabristanları bulunuyor. Aşiyan ve Küçükyalı’da yer kalmazken, diğer mezarlıklardaki yerler ise neredeyse bitmiş. Yakınını kaybeden biri bu mezarlıklara defin yapmak isterse 6 bin lira ödemesi gerekiyor. Ancak önceden yer almak isteyenlerin ödemesi gereken rakam 25 bin lira. Ortaköy, Yeniköy, Feriköy, Kulaksız, Hasköy, Sütlüce, Kağıthane eski, Kağıthane merkez, Hasdal, Sanayi, Kuruçeşme, Emirgan, İstinye, Sarıyer, Kireçburnu gibi ikinci grupta yer alan mezarlıklarda ise cenaze sırasında 1 mezar yerine ödenecek rakam 1100 lira. Önceden yer almak isteyen olursa rakam

10 BİN LİRAYA ÇIKIYOR

Şehir merkezinden uzaktaki mezarlıklar ise üçüncü grupta yer alıyor. Cenaze anında 100 lira olan bir mezar yerini önceden satın almak isteyenler 3-4 bin lira ödemek zorunda. Örneğin Hasdal’da lahitli, 2 kişilik hazır mezar 5 bin 700 lira. Ayazağa’daki 1 kişilik mezar ise sadece 100 lira. Sebep, 3. gruptaki Ayazağa’da sadece topraktan satış yapılması. İsteyenler, Ayazağa Mezarlığı’na yakınını defnettikten sonra mermer ve lahit yaptırabiliyor. Bu durumda ortalama fiyat 5 bin lirayı buluyor.

GÖZDE MEZARLIKLAR DOLDU

Yetkililer, şu an Zincirlikuyu Mezarlığı’nda yer bulmanın çok zor olduğunu, nadiren yamaç kısımlarında yeni yerler oluşabildiğini belirtirken, Aşiyan ve Küçükyalı mezarlıklarının ise dolu olduğunu söyledi. İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan en merkezi ve büyük mezarlıklardan Karacaahmet Mezarlığı’nda da çok zor yer bulunuyor. 7 bin kişilik mezar yerinin dolu olduğu Karacaahmet Mezarlığı’nda sadece 20 boş mezar yerinin kaldığı bilgisine ulaştık.

2 KİŞİLİK YER 350 BİN LİRA

Yetkililerin suç duyurusuna rağmen mezar satışları devam ediyor! Zincirlikuyu Mezarlığı’nda aracılar internetten satış girişimini sürdürüyor. Bir gayrimenkul firması üzerinden Zincirlikuyu’da satışa çıkarılan mezarlıkların fiyatları dudak uçuklatıyor. Firmadan bir yetkili, Zincirlikuyu’da 1 kişilik mezar yerinin 200 bin, 2 kişilik mezar yerinin 350 bin, 4 kişilik mezarın 650 bin, 12 kişilik mezarın da 2 milyon lira olduğunu söyledi. Yetkili, “Satışa çıkarılan yerler 1985 yılına kadar alınmış mezarlar. Fiyatlar mezarlıktaki lokasyona göre belirleniyor” dedi.