Konut Haberleri
02 Eyl 2016 11:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:37

İstanbul'da kiralık evlerin fiyatları düştü!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da kiralık evlerde fiyatların düştüğüğünü açıkladı..

İstanbul'da kiralık evlerin fiyatları düştü!
Milliyet.com.tr » Ekonomi » Haber » 'İstanbul'da kiralık daire sayısı arttı, fiyatlar düştü...'02.09.2016 - 11:12 | Son Güncelleme: 02.09.2016-11:16
'İstanbul'da kiralık daire sayısı arttı, fiyatlar düştü...'


CROPY0Sitene Ekle


İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da geçen yıllara göre kiralık konut sayısının arttığını,  satılamayan evlerin kiralığa döndüğünü belirterek, "Önümüzdeki dönemde kiralık ev  adedinin artacağını, kiraların biraz daha gevşeyeceğini düşüyorum. Fiyatlarda şu  anda yüzde 10 civarında bir düşüş var." dedi.


Nizamettin Aşa, geçen yıl yüksek  fiyatlara karşın İstanbul'da kiralık daire bulunamadığını ifade ederek, şu anda  fiyatların bin miktar gevşemiş olmasının yanı sıra kiralık konut sayısının da  geçen yıllara göre arttığını kaydetti.

Aşa, "Eskiye kıyasla her tarafta kiralık yer bulmak mümkün. Bunun  nedenine gelince, öncelikle geçen yıl fiyatlar çok yüksekti. Diğer yandan çok  fazla inşaat yapılıyor ve bu inşaatlar artık kısmen kiralığa dönmeye başladı.  Yatırım için ev alan kişiler satamayınca kiraya veriyor, hatta bazı müteahhitler  bile satamadığı daireleri kiraya vermeye başladı. İstanbul'daki bazı ev  fiyatlarını alım gücüne endekslediğiniz zaman, alım gücü ile satılık evler  buluşamıyor. Çünkü şu anda alıcı kesimin ödeme gücünü aşan bir arz var." şeklinde  konuştu.

Satılamayan konutların kiralığa döndüğünü ifade eden Aşa, faizlerin  yüksek olduğu dönemlerde vatandaşların konut satın almaktan ümidini kestiğini,  alım talebini erteleyip kirada devam etmeye karar vermeleri nedeniyle kiralık  konutlara olan talebin arttığını söyledi.

Aşa, "Bu dakikadan sonra burada da dönüş olacak. Faiz düşüklüğü ve  yapılan kampanyalarla kiralık talebi düşecek. Önümüzdeki dönemde kiralık ev  adedinin artacağını, kiraların biraz daha gevşeyeceğini düşüyorum. Fiyatlarda şu  anda yüzde 10 civarında bir düşüş var." diye konuştu.

Aşa, eskiden kiralık daire bulmak zor olduğu için ev sahiplerinin kira  indiriminde daha katı olduğunu, şu anda ise yapılacak pazarlıklarla belirlenen  fiyatlarda indirimler yapılabildiğini, konut sahiplerinin kiralık daire sayısının  artması nedeniyle bu konudaki katı tutumlarından vazgeçtiğini anlattı.

Nizameddin Aşa, kentsel dönüşüm projelerinin artarak devam etmesi ve  insanların evlerine dönmesi ile birlikte önümüzdeki birkaç yıl içinde kiralarda  ciddi düşüşler olacağını, beraberinde boş kiralık daire sayısında da artış  olacağını söyledi.

Geçen yılların aksine boş dairelerin merkezlerde de bulunduğunu ifade  eden Aşa, "Ana gözlemimiz genelde merkezlerle ilgili. Beşiktaş'ta eskiden kiralık  yer bulamazdınız. Şimdi her sokakta 2-3 tane kiralık afişi var. Mecidiyeköy-Şişli  yine aynı şekilde." dedi.

İnsanların artık "kaliteli yaşamak" adına merkezlerden uzak ilçeleri  tercih ettiğini belirten Aşa, ulaşım probleminin çözülmesi ve toplu ulaşımın  yaygınlaşmasının insanların alternatif, daha kaliteli, daha uygun semtlere, yeni  binalara ve daha geniş konutlara yönelmesine sebep olduğunu vurguladı.

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş da kiracıların  özellikle Temmuz-Ağustos aylarında yer değiştirdiğini ifade ederek, şunları  kaydetti:

"Bu aylarda kiralık ev sayısında dönemsel bir artış olduğu  gözlenebilir. Son dönemlerde konut satışlarını destekleyen kampanyalar,  faiz  indirimleri, konut tiplerindeki seçeneklerin artması ile birlikte vatandaşların  konut satın alabilmeleri de kolaylaştı. Kiracılıktan ev sahipliğine geçiş  kolaylaştığı için de ev değiştiren kişi sayısı arttı ve kiralık ev sayısında  artış oldu. Özellikle son dönemde kirada pahalı bölgelerden daha ucuz bölgelere  doğru bir geçiş var. Pahalı bölgeler göz önünde olduğu için çok fazla kiralık ev  var algısı oluşuyor. Oysa pahalı bölgelerden düşük fiyatlı bölgelere geçmek  isteyen vatandaşlar da düşük fiyatlı bölgelerde kiralık ev bulmakta  zorlanıyorlar."

ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan ise kentsel  dönüşüm ve yenileme projeleri kapsamında hızlı başlangıçlar olduğunu belirterek,  "Devamında evleri yenilenme aşamasında olan ev sahipleri devlet katkısı ve kira  yardımı ile kiralayacağı evlerde pazarlık yapmaksızın yüksek rakamlara daire  kiraladı. Yenilenme tamamlanıp ev sahipleri kendi mülklerine geçtiğinde boş kalan  bu daireler, yüksek rakamlara alıcı ve kiracı bulamadı. Dolayısıyla bu suni  yükseliş ile şu anda özellikle kentsel dönüşümün etkin olduğu bölgelerde,  binalarda mutlaka  1-2 daire boş kalıyor." değerlendirmesinde bulundu.