Güncel
19 Eki 2020 12:15 Son Güncelleme: 19 Eki 2020 12:20

İstanbul'da karayolları duvarlarında peyzaj tartışmasında son nokta!

İstanbul'da karayollarının kıyısındaki duvarlarda 'resim mi, çiçek mi olsun' tartışmasında karar verildi. İstanbul Büşükşehir Belerdiyesi, duvarların bir kısmını 'bahçıvana' bir kısmını da 'ressama' teslim edecek.

İstanbul'da karayolları duvarlarında peyzaj tartışmasında son nokta!

İstanbul'da karayollarının kıyısında yer alan beton duvarlar konusunda süren tartışmada karar verildi. 'Çiçek mi olacak resim mi' tartışmasında İBB son kararını verdi. Duvarlarda sarmaşıklar ve resimler olacak... 

Kadir Topbaş döneminde başlatılan ve 'dikey bahçe' olarak tanımlanan duvarlardaki yeşil alanların 11 bin metrekaresi söküldü. Sökülen bu alanların bir bölümüne sarmaşıklar dikilecek. Diğer bölümlerinde ise 'Konuşan Duvarlar Projesi' ile grafitti sanatçılarının renkleri yer alacak. 

SOSYAL MEDYADA EN ÇOK KONUŞULAN KONU

İstanbul'un 'duvar meselesi' sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri oldu. 44 bin 282 metrekare olan dikey bahçe büyüklüğü, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu döneminde 33 bin 277 metrekareye düşürüldü.

Dikey bahçelerin yerini grafiti desenli ‘Konuşan Duvarlar Projesi’ne bırakmaya başlayınca muhalif sesler yükselmeye başladı. Tüm şehri ilgilendiren bu çalışma önemli bir tartışmayı başlattı. Duvarlarda dikey bahçeyi savunanlar 'emisyon ve gürültü kirliliğine' çare önermesi ile tartışmada yer aldı. Duvarların renklendirilmesini savunanlar ise konunun ekonomik olmadığına ve masrafına dikkat çekti. 

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Yasin Çağatay alınan son kararı açıkladı. Hürriyet'in haberine göre bahçe duvarların bazıları sanatçılara açılacak. Ancak üçüncü bir alternatif de devreye alınacak. Yasin Çağatay bu konuda şöyle konuştu: "“Yeşil alanlarımız içinde yer alanlar, ekonomik olma durumlarına göre değerlendirilip, bakımları sürdürülecek. Söküm sıralaması, materyallerin korozyona uğrayıp, ihtiyacı karşılayamayacak halde olanlar ve tehlike arz edenler ilk sırada olmak üzere, ekolojik olarak sürdürülemeyen tüm duvarlar kaldırılacak. Yerlerine dikey bahçe uygulamaları yapılmayıp, sarmaşık ve benzeri tırmanıcı türlerle kök toprak alana sahip duvarlarda yeşil duvar oluşturma çabalarımız devam edecek. Yeşil çözümlerimizin teknik gereksinimlerle çeliştiği noktalarda ise, görsel açıdan iyileştirmek istediğimiz yüzeyleri sanata ve sanatçıya açmanın kıymetli bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz.”