Konut Haberleri
14 Kas 2012 14:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:11

İstanbul’da arsa fiyatları uçtu!

Kentsel dönüşümün ardından 3. Köprü ve 3. Havaalanı’nın da netleşmesi arsa fiyatlarını uçurdu. Fiyatların önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.

İstanbul’da arsa fiyatları uçtu!

Yıllardır Başakşehir, Esenyurt, Göktürk, Tuzla ve Çekmeköy’de yükselen konut projeleriyle çeperlerine doğru büyüyen İstanbul’da kentsel dönüşümün ardından 3. Köprü ve 3. Havaalanı’nın yapılacağı bölgelerin de netleşmesiyle birlikte arsa fiyatları uçuşa geçti. Fiyatların önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.

Üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı projeleri yatırımcıların rotasını da belirliyor. Özellikle Terkos civarında yer alan havalimanı bölgesinde arsa fiyatlarında yüzde 100 artış bekleniyor.

“Fiyatlar yüzde 100 artacak”

Yeni havalimanı bölgesi olan Çatalca, Terkos ve Arnavutköy bölgelerinde yaşanan arsa talebinin imar planlarının netleşmesinden sonra daha da artacağı öngörülüyor. Bölgede faaliyet gösteren Tayakadın Emlak Müşavirliği sahibi Seyfettin Öztürk, son bir haftada ciddi bir taleple karşılaştıklarını söylüyor. Öztürk, geçen ay metrekaresine 50-75 TL istenen arsanın bugün 150 TL’den satışa sunulduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Fiyatlar iki katına çıkmasına karşın arsa yatırımcısı fiyatları kabul edip, alım yapıyor. İmar planlarının netleşmesinden sonra arsa fiyatlarının en az yüzde 100 artmasını bekliyoruz.” Öztürk, bazı arsa sahiplerinin ise satışları durdurduğunu ve fiyatların en tepe noktasın beklediklerini ifade ediyor.

“Çatalca’da alım için doğru zaman”

Remax Çatalca ofisinin sahibi ve Brokerı Engin Eren, “Çatalca’da fiyatlar uçtu demek yanlış olur, hala alım için uygun zaman” diyor. Son üç ayda yüzde 30’luk bir atış yaşandığını belirten Eren, bölgenin kuzeyindeki arsaların metrekare fiyatlarının 18- 25 TL, merkezinde ise 30-50 TL olduğunu belirtiyor. Eren, üçüncü havalimanının yanında, Halkalı Gümrüğü’nün ve Etiler Polis Okulu’nun bölgeye taşınması ile Çatalca’nın değer kazanacağını ifade ediyor. Işıkören Danışmanlık kurucu ortağı Hilmi Işıkören, Arnavutköy civarındaki arsalara ciddi oranda talep olduğunu ifade ediyor. İstanbul genelinde arsa bulmanın ciddi bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Işıkören, Arnavutköy ve civarındaki arsa fiyatlarının altı ay içerisinde üç kat artacağını belirtti.

Eski yerleşim bölgeleri değerlenecek

Avrupa Proje Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, kentsel dönüşüm ile birlikte eski yerleşim bölgeleri olan Kadıköy, Bakırköy, Fatih, Eyüp, Beyoğlu ve Üsküdar gibi bölgelerde önümüzdeki süreçte çok büyük arsa arzı oluşturacağını belirtiyor. Giray, kısa vadede bu bölgelerde arsa fiyatlarının yüzde 50-60 artış göstereceğini öngörüyor.

EVA Gayrimenkul Değerleme Değerleme Departmanı Direktörü Özdil Şahin’in verdiği bilgilere göre birim fiyatlar açısından bakıldığında İstanbul’un en pahalı arsaları sıralamasında Beyoğlu ilçesi ilk sırada yer alıyor. Bu durumun temel sebebi ilçe merkezindeki arsa metrekarelerin çok küçük olması ve arsa arzının oldukça kısıtlı olması. Beyoğlu’nu Şişli, Beşiktaş, Kadıköy ve Fatih ilçeleri takip ediyor. Şişli ve Beşiktaş ilçelerindeki yüksek arsa birim fiyatları Büyükdere Caddesi aksında ve Boğaz’da yer alan az miktardaki arsalardan kaynaklanıyor.

Emlak Konut GYO’nun en büyük arsa stoğu Başakşehir’de

TOKİ’nin bir iştiraki olan Emlak Konut GYO’nun portföyünde milyonlarca metrekarelik arsalar bulunuyor. Emlak Konut GYO’nun İstanbul’da en fazla stok Başakşehir Hoşdere bölgesinde bulunuyor. Bunu son dönem hükümetin yeni bir şehir merkezi olarak gösterdiği Kayabaşı ve İkitelli bölgeleri takip ediyor.

TARAF