Güncel
26 Ağu 2020 10:34 Son Güncelleme: 26 Ağu 2020 10:44

İstanbul'da aidat fiyatlarına Kovid-19 dopingi

Koronavirüs salgını sürecinde sitelerde ve apartmanlarda kullanılmayan havuza, spor salonuna ya da sosyal alanlara 2 bin 200 TL’ye varan aidat ödemesi yapılıyor.

İstanbul'da aidat fiyatlarına Kovid-19 dopingi

Kovid-19 salgını döneminde site ya da apartman sakinleri kullanmadıkları havuz, sosyal tesisler ve spor salonları gibi alanlara binlerce TL ödedi. 

İstanbul’daki markalı konut projelerinin çoğunda 100 metrekarelik dairelere ödenen aylık aidat 25 TL'den başlayıp 2 bin 200 TL'ye kadar yükseliyor. Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre; EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, 100 metrekarelik konut başına ödenen ortalama aylık aidat tutarında en yüksek rakam 950 TL ile Şişli’de görülürken, bunu 920 TL ile Beşiktaş, 525 TL ile Kâğıthane izliyor. Söz konusu rakamın en düşük olduğu ilçeler ise 125 TL ile Silivri, 190 TL ile Beylikdüzü, 200 TL ile Büyükçekmece olarak kaydediliyor. 

YÜZDE 10-15 İNDİRİM YANSIDI

EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Müdürü Şeyma Şehirli, konut almadan önce apartman aidatlarının araştırılması gerektiğine dikkat çekerek satılık veya kiralık daireler incelenirken aidat ücretinin bütçeye uygun olup olmadığına bakılmasının şart olduğunu belirtti.

Koronavirüs salgını sonrasında spor salonu, sauna, oyun alanları, kafeler ve restoranlar gibi insanların toplu olarak vakit geçirdiği birçok alanın geçici olarak faaliyetlerine ara verdiğinin altını çizen Şehirli, “Bu tip ortak alanların kapatılmasıyla site aidatlarını oluşturan personel giderleri, sigorta gibi giderler sabit kalsa da ortak alan harcamaları düştü. Beraber kullanılan elektrik, doğalgaz ve su da azaldı. Bu düşüşler bazı konut sahiplerine yüzde 10-15 oranında indirim yansıdı” dedi. İstanbul’da en fazla aidat toplanan ilçelerin Sarıyer, Esenyurt, Beykoz, Kadıköy, Küçükçekmece ve Bağcılar olduğunu vurgulayan Şehirli, şöyle konuştu:

-Sarıyer, Kadıköy, Beykoz gibi yerlerde aidat birim fiyatının yüksek olmasından kaynaklı yüksek miktarlarda aidat toplanıyor. İstanbul’da en düşük aidatı ödeyen ilçe Fatih. Bunun dışında en pahalı aidatı ise sırasıyla Beykoz, Sarıyer, Başakşehir ödüyor.

-Aidatın en düşük olduğu ilçeler 125 lira ile Silivri, 190 lira ile Beylikdüzü, 200 lira ile Büyükçekmece olarak sıralanıyor.