Konut Haberleri
04 Eki 2012 15:52 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:02

İstanbul'da 38 yeni otel yükseliyor!

Bu yıl 9 milyon, 2023'te 20 milyon turisti ağırlamaya hazırlanan İstanbul'da otel yatırımları mobilyadan inşaata farklı kesimlerden pek çok yatırımcının gözdesi oldu.

İstanbul'da 38 yeni otel yükseliyor!

Sanayi kimliğinden tamamen sıyrılan İstanbul, 20 milyon turist hedefine 38 yeni otel yatırımı ile koşuyor. Geçtiğimiz yıl 8 milyon turisti ağırlayan İstanbul'un önümüzdeki yıl 10 milyon 2023'te ise 20 milyon turiste ev sahipliği yapması bekleniyor. Kongre ve kültür turizmi etrafında yoğunlaşan talep ise yatırımcılar için şehir merkezleri dışında E5 güzergahları ile havalimanı bağlantı yollarını da yeni cazibe merkezi haline getirdi. Ağaoğlu'ndan Tuna Çelik'e, Elite Group'tan Demsa'ya kadar pek çok büyük grup 5 yıldızlı otel yatırımları ile bu pastadan pay alma peşinde.

19 adet 5 yıldızlı otel başvurusu var

Tarihi dokusuyla kültür turizminde önemli bir marka olan İstanbul, son 5 yıldır biraz Türk dizilerinin etkisi biraz da kongre turizmindeki gelişim ile birlikte turizmde önemli bir sıçrama gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye gelen 25 milyon turistin 8 milyonu İstanbul'u ziyaret etti. 2013'ün hedefi ise 10 milyon. 2023'te 20 milyon turisti ağırlamayı planlayan İstanbul, turist başına ortalama gelirde bin 500 ile 3 bin dolar arasında bir rakama ulaşmayı hedefliyor. Bu tablo irili ufaklı pek çok yatırımcıyı cezbetmiş durumda.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne 2011'de ve 2012'nin ilk 6 ayında yapılan 5 yıldızlı otel yatırım belgesi talebi 19'a ulaştı. Bu rakam son 5 yıl baz alındığında 44 oldu. Turizm dışında ana yatırım kolları İnşaat, mobilya, madencilik olan pek çok firma otel yatırımlarını hızlandırdı. Bu durum, Taksim, Laleli, Beşiktaş gibi ana otel bölgeleri dışında Eyüp, Bayrampaşa, Bostancı, Bağcılar gibi farklı lokasyonları da ön plana çıkardı.

Yılın sürprizleri Ağaoğlu ve Astaş'tan

Yeni yatırımlarda kongre otelleri E5 üzerinde, kültür otelleri şehir merkezlerinde yoğunlaşıyor. Demsa Group yatırım için Maçka'yı tercih ederken, Tuna Group Taksim'de, Bayraktar Group Tarabaya'dan sonra Eyüp'te, Elite Group, Basın Ekspres Yolu'nda, Fokus İnşaat ise Tekstilkent'te yatırım yapmayı tercih etti. Ağaoğlu'nun Alarko'nun yer aldığı Ortaköy'deki arazide, Astaş'ın Mandarin Otel işletmeciliğinde Kuruçeşme'de planladığı oteller ise bu yılın ses getiren yatırım açıklamaları oldu. Anadolu Yakası'nda da Sabiha Gökçen, Tuzla-Kadıköy hattında da önemli yatırımlar söz konusu. Oryataş'ın Mart 2013'te Ümraniye'de açacağı Crown Plaza, Nuh Çimento'nun Bostancı'da planladığı Bostancı Nuh Otel, Kolin İnşaat'ın Tuzla'da devam eden Kolin Hotel İstanbul, Anadolu yakasının önemli projelerinden.

İstanbul'da ilk yatırımını Taksim Bölgesi'nde yapan Elite World Otelleri, Maltepe, Küçükçekmece ve Atatürk Havalimanı'nda yeni otel yatırımları planladı. Mayıs ayında Atatürk Havalimanı Bölgesi'ndeki oteli faaliyete geçiren şirket, önümüzdeki yıl en büyük yatırımına Basın Ekspress Yolu üzerinde imza atacağını açıkladı. Elite World Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik, otelin 450 odalı olacağını söyledi. Elik, Atatürk Havalimanı yakınındaki otelin de Mayıs 2013'te hizmete gireceğini açıkladı.

İstanbul, kongre turizminde 7'nci sırada

Elik, geçmişte daha çok şehir merkezinde konaklamayı tercih eden turistlerin kongre turizminin gelişmesi ile birlikte farklı lokasyonları talep etmeye başladığına işaret etti. İstanbul'un kongre turizminde dünyada 7'nci sırada yer aldığını açıklayan Elik, Türkiye'nin önümüzdeki dönemlerde ilk 5 içinde yer alacağını aktardı. İstanbul'un hem turistler hem de yatırımcılar açısından her geçen gün daha da cazip hale geldiğini aktaran Elik, önümüzdeki dönemlerde farklı bölgelerde farklı fiyat aralıklarında yeni yatırımların devam edeceğini açıkladı.

Maksim Gazinosu 2013'te hayat bulacak

İnşaası devam eden önemli otellerden biri de Tuna Çelik tarafından yapılan Taksim'deki Maksim Otel. Ana faaliyet alanı Ofis mobilyaları olan Tuna, bu yatırım ile turizme de adım atıyor. Yeni yatırımın Majik sineması ile Maksim Gazinosu'na yeniden hayat vereceğini kaydeden Tuna Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Tuna, 100 milyon dolarlık yatırımın 2013 sonbahar aylarında faaliyete geçeceğini söyledi. Tuna, bu otelin İstanbul'daki turizm planlarının ilk adımını oluşturduğunu ileterek, "İşletme için burada yabancı zincirlerle çalışacağız. Bu oteli turizmde sadece o noktada kamak için yapmadık. Bundan sonraki süreçte yeni yatırımlarımız devam edecek. İstanbul'da şehir otelciliği alanında büyümeyi hedefeliyoruz. Görüşmelerimiz bazı lokasyonlar için devam ediyor. İstanbul'un turizm şehri olduğu hepimizin bilidiği bir gerçek" ifadeleri ile İstanbul'da yeni otel yatırımlarıa devam edeceklerinin sinyallerini verdi.

Turist başına 1500 $ yatırımcıyı cezbetti

Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, İstanbul'daki talep patlamasının
yatırımlara büyük hız kazandırdığına işaret etti. Gür, 2023 için İstanbul'da 20 milyon turist hedeflediklerini anlattı. Kültür turizminde aktif olması nedeniyle turist başına ortalama 700 dolarlık gelirin İstanbul'da 3 bin dolarlara çıkabileceğine işaret eden Gür, şu değerlendirmeleri yaptı: "İstanbul gibi bir bölgeye gelenler kültür için eğlence için geliyor. Aynı zamanda inanç turizmi için geliyor. Sultanahmet Camii'ne geliyor, Kariye'ye geliyor. Orada kaldığı sürece arabalara biniyor, restoranlara gidiyor, müzeleri geziyor. Her aksiyonda para harcıyor. Bu nedele önemli miktarda gelir bırakıyor. 20 milyon turist hedefinde turist başına gelir ise bin 500 ile 3 bin dolar arasında olacaktır."