Güncel
25 Şub 2021 11:00 Son Güncelleme: 25 Şub 2021 18:24

İstanbul surlarına İBB sahip çıkıyor! 2 yılda 22 burç restorasyonu yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul'un tarihi surlarına neşter vuruyor. Kara surlarında 22 burç 2 yıl içinde restore edilecek. Burçlar arasında turistik yürüyüş yolu yapılacak.

İstanbul surlarına İBB sahip çıkıyor! 2 yılda 22 burç restorasyonu yapılacak

İstanbul'un tarihi surlarının turizme kazandırılması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından restorasyon çalışması başlatıldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, restorasyon çalışmalarının başlaması nedeniyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yedikule çevresinde restorasyonun yürütüldüğü surlarda incelemelerde bulundu. İBB Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Engin Akyürek ve Prof. Baha Tanman’ın katkı sunduğu çalışmaları yerinde denetleyen İmamoğlu, İstanbul’u çevreleyen tarihi surlardaki 22 burcun iki yıl içerisinde restore edileceğini açıkladı.

İmamoğlu, “İstanbul’un tarihi yarımadasında en etkileyici noktalarından birindeyiz. Tarihi kara surlarımızın içindeyiz. Burası bir dünya mirası. 1600 yılı yakalamış bir tarihi olan surlarda fetih yaşanmış, sonrası Osmanlı dönemi izleri var. Bilim Kurulu üyelerinin rehberliğinde restorasyon sürecine başladık. 22 burcu iki yıl içerisinde tamamlayarak hem İstanbulluların hem de dünyanın gezi alanı şeklinde kullanmasına müsait hale getirmek istiyoruz” dedi.

UNESCO Dünya Mirası listesindeki İstanbul kara surlarında beş farklı noktada başlayan restorasyon çalışmalarında burçlar arasında turistik bir yürüyüş yolu yapılması da planlanıyor.

İstanbul’un tarihi kara surları, kentleşmeyle birlikte büyük zarara uğradı. Kimi noktaları işgal edilen, pencere ve kapılar açılıp yıkıma uğratılan surlar, zamanla evsizlerin ve tinercilerin yuvası haline dönüştü. Burçlarının birçoğu yıkılmış durumda olan surların daha da fazla zarar görmemesi için, girişleri demir kapılar ile kapatıldı. Tarihi duvarların büyük bir kısmı ise mangal ve ısınmak için yakılan ateş nedeniyle kararmış vaziyette. Surların içinde hâlâ geçmişten kalan çöpler ve atık malzemeler bulunuyor.

ÖNCELİKLE 5 BURÇ

Çalışmalar öncelikle yıkılma tehlikesi olan 5 burçta başlatıldı. 21 burcun 4 etapta restorasyonuna başlanacak. İlk etabı acil restorasyon gereken 5 burç oluşturuyor. İki yıl içinde tüm restorasyonun tamamlanması planlanıyor.