Konut Haberleri
25 Eki 2017 11:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:30

İstanbul sil baştan! 2 yeni şehir kurulacak!

İstanbul'un şehir yapısı tamamen değişiyor. Bu kapsamda Avrupa ve Anadolu Yakası'nda iki yeni şehir kurulması planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağını dile getirdi. sil baştan

İstanbul sil baştan! 2 yeni şehir kurulacak!
Mega kent İstanbul, sil baştan değişiyor... Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Anadolu ve Avrupa Yakası'nda iki yeni şehir kurulacağını açıkladı. 

Özhaseki, kentsel dönüşüm için İstanbul'da Avrupa ve Anadolu Yakası olmak üzere 2 yeni dev bölge için çalışma başlattıklarını belirterek, “Avrupa Yakası'nda 22 milyon, Anadolu'da ise 11 milyon dönüm arazi üzerinde çalışıyoruz. Yılsonuna kadar tamamlayacağız” dedi

Sektörde altın çağ

Yeni şehir konseptiyle birlikte altyapıları baştan sona yenileyeceklerini anlatan Bakan Özhaseki, "Kapımızdaki deprem riski itici güç oluyor. Kriz fırsata dönüşüyor. Bu yaptığımız planlamalarda özel sektörü de kullanacağız. Sadece kamu eliyle bu projeleri hayata geçirmeyeceğiz. İnşaat sektörü de 10 yılda altın çağını yaşayacak" dedi. İnşaatlarda yerli malzeme kullanan müteahhite kredi vereceklerini söyleyen Bakan Özhaseki, "Çin'den, Kore'den malzeme alınmasın. Her şey yerli olsun istiyoruz" dedi.

Aciliyet 50 yıllık binalarda

Kentsel dönüşümde en büyük sorunlardan birinin bina bazlı dönüşüm olduğunun altını çizen Bakan Özhaseki, ada bazlı dönüşüm için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Bağdat Caddesi'nin kıymetli bir yer olduğu için birçok müteahhitin orada bina dönüşümü yaptığını anlatan Bakan Özhaseki, "Dönüşüm kanunundan faydalanıp, Bağdat Caddesi'nde bir bina dönüştürüp gidiyorlar. Oysa Avrupa Yakası'nda sahil hattı var. Güngören, Esenler, Avcılar var. 50 yıllık 3 kat ve üzeri yapılar var. Bunların acilen dönüşmesi gerekiyor" dedi.

5 yılda 1 milyon 100 konut

Kentsel dönüşüm çalışmalarının 5 sene içerisinde geldiği noktayı değerlendiren Bakan Özhaseki, "2012'de yasanın çıkmasının ardından 5 yıl içerisinde 1 milyon 100 bin konut dönüştü. Bağımsız yapılarda yüzde 75. Bu rakam riskli alanlarda ise yüzde 10 civarında. Yılda 60 bin bağımsız bölüm dönüştürüyoruz. Bunun hızlanması lazım. 7.5 milyon riskli bina var. Her sene 500 bin dönüştürmemiz lazım. 15 yılda İstanbul'un tamamını dönüştürmemiz gerekiyor" diye konuştu. Bakan Özhaseki, "2030'a kadar bu deprem bekleniyor ve 7'nin üzerinde olacak. Böyle bir deprem olursa biz buna hazırlıklı mıyız İstanbul'da? Emin olun hazırlıklı değiliz" dedi. 100 yılda Türkiye'de 56 deprem yaşandığının altını çizen Bakan Özhaseki, "Ülkenin en büyük gerçeği deprem. İstanbul'da 600 bin riskli bina var. Olası bir depremde ortaya çıkacak maddi hasar ise 100 milyar dolar olacak" diye konuştu.

Sıfır faizli kredi imkanı...

Kentsel dönüşüm için planlanan yeni çalışmalarda bütçeyi artıracaklarının altını çizen Bakan Özhaseki, özkaynakların yanı sıra İller Bankası'nın kaynaklarının da değerlendirileceğini dile getirerek, "İller Bankası'na ait 21 sosyal tesisi sattık. Aldığımız parayı kentsel dönüşüm hesabına ayırdık. Müthiş bir kaynak olacak" dedi. Bakan Özhaseki, "Alan bazlı dönüşüm yapılması konusunda belediyeleri zorlayacağız. Onlara sıfır faizli kredi imkânı sağlayıp, dönüşümün hızlıca hayata geçirilmesi konusunda teşvikler vereceğiz" diye konuştu. Sıfır faizli kredi imkânının belediyeler dışında vatandaş ve müteahhite de uygulanacağının altını çizen Bakan Özhaseki, "20 maddelik kanun hazırlıyoruz. Dönüşümle ilgili birçok konu çözüme kavuşacak" dedi.