Kent Haberleri
10 Eki 2020 13:11 Son Güncelleme: 10 Eki 2020 13:12

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattında 120 km hız!

İstanbul Havalimanı'na şehir merkezinden ulaşım ortalama 1 saat 30 dakikayı bulabiliyor. İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattı ile bu süre 30 dakikaya inecek. Hat üzerinde 120 km hız yapan metrolar gidip gelecek.

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattında 120 km hız!

İstanbul Havalimanı'na şehir merkezinden hızlı ulaşım olanağı sağlayacak olan metro hattının açılışına kısa bir süre kaldığı bildirildi. 37,5 kilometre uzunluktaki Gayrettepe-İstanbul Havalimanı hattında Türkiye'nin en hızlı metroları çalışacak. Halen çalışan metroların sürati 80 km iken bu hatta çalışacak olanlar 120 km sürate sahip olacak. 

İstanbul Havalimanı'na 30 dakikada ulaşım bu süratli metrolarla sağlanabilecek. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu Proje Müdürü Murat Cebeci, hattın Türkiye'nin 'en hızlısı' olacağını söyledi.

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu Proje Müdürü Murat Cebeci, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan projenin ilk ayağı olan Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasının Nisan 2021'de hizmete gireceğini söyledi. 

Hattın yüzde 75'i tamamlandı. Gayrettepe'den başlayarak Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüpsultan ve Arnavutköy'den geçerek İstanbul Havalimanı'na ulaşılacak.

Murat Cebeci, "Çalışmada 75 kilometre tünel inşaatı, 9 adet istasyonun kaba inşaatı, makas, acil kaçış ve servis istasyonu yapıları yer alıyor. Hat üst yapı işleri, ince inşaatla elektromekanik montaj faaliyetlerimiz devam ediyor." dedi.

Proje Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü uhdesinde ve KKC Marmaray müteahhitliği altında yürütülüyor. 

ŞEHRİN HER YERİNDEN ULAŞILABİLECEK

Murat Cebeci, projede milli sinyalizasyon firması ile çalışıldığını da vurgulayarak "İşletmede olacak trenlerin de yüzde 60 millilik esasına uygun şekilde yerli üretimi hedeflendi. Tamamlandığında İstanbul'un trafik ve ulaşım anlamında yüz akı projelerinden biri olacaktır. Diğer hatlarla Gayrettepe istasyonundan, Büyük İstanbul Tüneli Projesi'ne, Yenikapı-Taksim-Hacıosman metro hattına ve Metrobüs hattına, Kağıthane istasyonundan Kabataş-Mahmutbey metro hattına, İstanbul Havalimanı metro istasyonundan Yüksek Hızlı Tren hattına bağlantı olacak. Türkiye'de mevcut metroların hız limiti 80 kilometre. Türkiye'deki ilk defa 120 kilometre hızla çalışacak bir metro bu. Gayrettepe- İstanbul Havalimanı arası seyir süresini yaklaşık 30 dakikaya düşürecek."

Nisan 2021'de Kağıthane'den İstanbul Havalimanı terminal istasyonuna kadar olan kısmının açılmasının planlandığını belirten Cebeci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gayrettepe-İstanbul Havalimanı hattı birçok 'en'leri bünyesinde barındıran, ülkemizin en büyük ulaştırma projelerinden birisidir. Çünkü, bu hat Türkiye'nin 37,5 kilometre çift tünelle en uzun ve 120 kilometreyle en hızlı metro hattı. Aynı anda 10 adet tünel açma makinasının eş zamanlı olarak çalışmış olmasıyla rekor sürelere varan hızda tünel kazılarının yapılması ve planlanan tarihlerde açılması durumunda da güzergah uzunluğu dikkate alındığında en hızlı sürede açılacak metro hattı olacak."