Konut Haberleri
19 Tem 2019 12:19 Son Güncelleme: 19 Tem 2019 12:24

İstanbul Finans Merkezi için yeni atak!

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, yatırımcı potansiyelinin oldukça yüksek olduğu İngiltere, Almanya, Lüksemburg ile Körfez ülkeleriyle temaslarda bulunuyor.

İstanbul Finans Merkezi için yeni atak!

Milliyet Gazetesi'nden Kıvanç El'in haberine göre; ofis son olarak Hong Kong, Pekin ve Şanghay’daki görüşmelerde, “İstanbul Finans Merkezi’nin küresel finans ‘hub’ı yapılanması” ve “sermaye piyasalarında işbirliği imkanları” konuları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Finans Ofisi, dünyanın en zengin yatırım merkezleri olarak görülürken Katar, Lüksemburg, İngiltere, Almanya, Hong Kong gibi yerlerde yatırım girişimlerine başladı.

Merkez anlatıldı 

Çalışmalar kapsamında 2022 yılında açılması planlanan İstanbul Finans Merkezi’nin dünyaya anlatılması için dünyada finans merkezleri sıralamasını yapan firmayla Londra’da anlaşmalar yapıldı.

Londra ve Frankfurt’tan başlayan yatırım görüşmelerinin son durağı ise Hong Kong, Pekin ve Şanghay oldu.

Finans Ofisi, önümüzdeki dönemde dünyanın en zengin ülkeleri Lüksemburg ve Körfez’deki merkezlere de bir ziyarette bulunacak. Tüm görüşmelerde Türkiye’deki yatırım imkanlarının yanı sıra İstanbul Finans Merkezi’yle ilgili konular ele alındı.

Son olarak Hong Kong’ta Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan’ın koordinasyonunda gerçekleştirilen  görüşmeler, “Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi” ile İstanbul Finans Merkezi’nin uluslararası anlamda konumlandırılmasına ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Dünyanın en büyük borsalarından olan Hong Kong Borsası yetkilileri ile de buluşuldu. Pekin ve Şanghay’daki toplantılar sonrasında Çin ile Türkiye arasında ekonomik işbirliği imkanları değerlendirildi.

Finans Ofisi, her yıl uluslararası önemli finans forumları organize eden Şanghay Finans Servisi Bürosu ile de İstanbul Finans Merkezi’nin oluşması sonrasında yapılabilecek işlemler ele alındı.

Devlerle temas 

Prof. Dr. Göksel Aşan’ın yürüttüğü temaslar çerçevesinde Türkiye’de iştiraki bulunan dünyanın en büyük bankası “ICBC”, Çin’in döviz rezervlerinin bir bölümünü yönetmekle sorumlu olan “China Investment Corporation”, “Çin İhracat ve Kredi Sigorta Kuruluşu Sinosure” ve Çin’in ilk ortak girişim yatırım bankası olan, “China İnternational Capital Corporation” ile de görüşmeler yapıldı.

Tüm bu görüşmelerde Türkiye’deki “yeni yatırım imkanları”, “bankacılık sistemi”, “dış tasarrufların Türkiye’ye çekilmesi”, “bölgesel düzeyde verilen teşvikler”, “İstanbul Finans Merkezi kapsamında kurulabilecek ortaklıklar” ve planlar hakkında konuşuldu. İstanbul Finans Merkezi’nin hayata geçmesinyle; “sürdürülecek finans çalışmaları, reel sektörün finansman ihtiyacına düşük maliyetle nasıl cevap verileceği, alternatif finansal araçların geniş yatırımcı tabanına sunulması, kurumsal yapısı güçlü finansal sistemin oluşturulması için atılacak” adımlar da tüm bu görüşmelerde ele alındı ve görüş alışverişinde bulunuldu.

“Capital Corporation” ile yapılan toplantıda da dünyanın önemli finans merkezlerindeki tecrübelerine dayanarak İstanbul için Türkiye’ye tecrübe aktarımının nasıl yapılabileceği değerlendirildi.