Ekonomi
01 Mar 2015 14:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:26

İştah kabartan güzellik!

Türkiye güzellik pazarının her yıl yüzde 12-15 oranlarında büyümesi başta Fransızlar olmak üzere yabancı yatırımcıların iştahını kabartmaya devam ediyor.

İştah kabartan güzellik!
Dünyada kişi başına güzellik harcaması 30 euro iken bu rakam Türkiye’de 19 euro... Bu da gidilecek daha çok yol olduğunu gösteriyor.

Türkiye güzellik pazarının her yıl yüzde 12-15 oranlarında büyümesi başta Fransızlar olmak üzere yabancı yatırımcıların iştahını kabartmaya devam ediyor.

Türkiye güzellik sektörünün önde gelen firmalarından olan L’oreal Türkiye, geçen yıl pazarın iki katı büyüdü ve son üç yılda cirosunu iki katına çıkardı.

L’oreal Türkiye Genel Müdürü Claude Rumpler, Türkiye’nin dünya ağı içindeki öneminin her geçen gün arttığını söyleyerek, bölgeye yönelik yatırımlarının devam edeceğini belirtti.

Rumpler, “Türkiye hem bulunduğu Doğu Avrupa bölgesinin hem de global olarak tüm şirketin büyümesinde önemli rol oynayan, yükselen bir yıldız. Genç nüfus, ülkenin dijitalleşme hızı, artan yatırımlar ve ekonomik potansiyeli sayesinde Türkiye, gelecek için de fırsatlar sunan, stratejik bir ülke” dedi.

Yves Rocher ‘Hedef 150 mağaza’

Türkiye pazarına 2010 yılında giren ve şu anda 121 mağazaya ulaşan Fransız kozmetik devi Yves Rocher, geçen yıl yüzde 60 oranında bir büyüme kaydetti. Yurtdışında 2 bin 500 mağaza olmak üzere toplam 4 bin satış noktasına sahip olan Yves Rocher’nin Türkiye Genel Müdürü Elif Berker, “Şu anda 36 şehirdeyiz. Bu yılki hedefimiz ise 50’ye yakın ilde toplam 150 mağazaya ulaşmak” dedi.
Önümüzdeki dönemde Adapazarı, Sivas, Van, Alanya ve Çanakkale gibi illerde mağaza açmayı planladıklarını belirten Berker, “Türk tüketicisi markamızı sevdi. Üretici ve parekendeci olduğumuz için katlanan bir maliyetimiz yok. Bu nedenle ürün kaliteli, fiyat doğru” diye konuştu.

‘Gidecek yol var’

Türkiye’de yaşlanma karşıtı ürünlerin büyük ilgi gördüğünü anlatan Elif Berker, “Yves Rocher’nin Elixir 7.9 Gençlik İksiri, en çok satış yaptığımız ürün ailesi” dedi. Berker, “Bugüne kadar Türkiye’ye 10 milyon euro yatırım yaptık. Yves Rocher Türkiye’nin 450 çalışanı var. 2014’ü 25 milyon euro ciroyla kapattık. 2015’te en az 30 açılış ve yüzde 40 büyüme hedefliyoruz” diye konuştu.

Yeni fabrika yatırımı

L’oreal Türkiye’nin pazar stratejileri ile ilgili de bilgi veren Rumpler şunları söyledi: “Pazarlama harcamalarını üç yılda iki katına çıkardık. 2007’de ailemize kattığımız yerel markamız  İpek’e ve Kıraç’ta bulunan fabrikamıza ciddi bir yatırım söz konusu. Yeni bir fabrika yatırımı gündeme gelebilir. Konuyla ilgili değerlendirmelerimiz sürüyor.” Bugüne kadar fabrika ve yerel marka yatırımı alanlarında 21.3 milyon euro yatırım yaptıklarını kaydeden Rumpler, “Türkiye çok hızlı büyüyor. Büyüme böyle sürerse bugüne kadar yaptığımız yatırımdan daha fazlasını yapmamız gerekecek” diye konuştu.

Caudalie ‘400 noktadayız’

Fransa’nın en büyük 5 dermokozmetik markasından biri olan Caudalie, Türkiye’de 500 satış noktasına ulaşmayı hedefliyor. Caudalie’nin, 2011 yılından bu yana kendi şirketiyle Türkiye’de faaliyet gösterdiğini söyleyen Caudalie Türkiye Genel Müdürü Yasin Kocaoğlu, “Dört yılın sonunda yaklaşık 400 eczane sayısına ulaştık. Caudalie, Türkiye pazarına inanıyor” dedi.

Güneş ülkesi

Türk tüketicisinin leke ve yaşlanma karşıtı bakım serilerine önem gösterdiğini belirten Kocaoğlu, “Vinoperfect Leke Serumu en çok sattığımız ürün” dedi. Bu yıl yüzde 40 büyüme hedeflediklerini anlatan Kocaoğlu, “Önceliğimiz eczane kanalınayatırım yapmak” diye konuştu.