Toki
20 Tem 2019 10:39 Son Güncelleme: 20 Tem 2019 10:43

İstabul'da TOKİ evlerinin fiyatları ne kadar?

TOKİ 2+1 ve 3+1 evlerinin örnek daire planının detayları belli oldu.

İstabul'da TOKİ evlerinin fiyatları ne kadar?

TOKİ binlerce dar ve orta gelirli vatandaşlara uygun fiyatlarda konut sahibi yapmaya devam ediyor.  TOKİ  2+1, 3+1 konutlarıyla Türkiye’nin farklı şehirlerinde sıcak yuvalar yapıyor. Peki TOKİ anahtar teslim parası ne kadar, TOKİ taksitleri sabitlenecek, TOKİ başvuru formu 2019, TOKİ 2+1 örnek daire planı, İstanbul TOKİ evleri fiyatları 2019, TOKİ taksit ödeme detayları.

Yeni Akit Gazetesi'nde yer alan habere göre; nüfusu 40.000 ve altında olan ilçe ve beldelerin konut ihtiyacının karşılanması ve örnek toplu konut projeleri geliştirilmesi için yerel yönetimlerin ve kamu idarelerinin (Valilik/Belediye/Kaymakamlık)  önereceği arsalar üzerinde TOKİ tarafından talep organizasyonu yöntemi ile toplu konut uygulaması yapılıyor.

Kent merkezi veya merkeze yakın gelişme aksı üzerinde bulunan, genel altyapısı tamamlanmış arsalar (Belediye ve Hazine mülkiyetinde bulunan arsalar) konut inşaatı yapılmak üzere TOKİ’ye önerilebiliyor.

Resmi Başvuru öncesinde yapılacak konut tip ve sayılarını belirlemek için başvuruda bulunan Valilik, Kaymakamlık veya Belediye tarafından ANKET FORMU düzenlenecek.

Yerel yönetimlerin resmi başvuruları ile yerinde yapılan incelemelerin ardından, uygun görülen alanlarda çalışmalar başlatılılıyor. Uygulamanın TOKİ tarafından uygun görülmesi durumunda, yine TOKİ tarafından belirlenecek konut tip, metrekare ile satış fiyat ve koşulları kapsamında Belediye tarafından talep edilen konut sayısı kadar konut alıcısı temini başvuruyu yapan yerel yönetimler tarafından sağlanacak. Başlatılan proje kapsamında, başvuru bedeli yatırılarak yeterli talep toplanması halinde planlanan projenin ihale işlemleri başlıyor.

Yukarıdaki tabloda yer alan fiyatlar tahmini ortalama konut satış bedelleridir. Yeterli talep sağlandığı takdirde, yapılan ihale sonucunda ihale bedeline göre her bir konut için ayrı ayrı hesaplanıp belirlenecek şerefiyeli konut satış fiyatları üzerinden hak sahipleri ile gayrimenkul satış sözleşmesi imzalanacak.

Tahmini ortalama konut satış fiyatları ile yapılan ihale sonucunda onaylanan ihale bedeli üzerinden hesaplanan şerefiyeli konut satış fiyatları arasında +/- fiyat farkı oluşması halinde, konut hak sahiplerini bilgilendirerek, kesin konut satış fiyatları üzerinden konut alıcıları ile satış sözleşmesi imzalatılacaktır. İhale sonucu oluşacak maliyetler sonucu konut fiyatlarında artış/azalış ve projelendirme aşamasında konut tip ve metrekarelerde değişiklik yapılabilir.

Ortalama tahmini konut satış bedellerine KDV vb. vergiler ile Banka Komisyonu (BSMV ile birlikte) dahil edilmemiştir. Bu tutarlar alıcıya aittir.

2+1 tipi konutlar için, Başvuru bedeli olarak, 
- ilçe/belde nüfusu 15000’in altında olan yerlerde 2.000, 
- ilçe/belde nüfusu 15001-40000 arasında olan yerlerde 4.000 alınacak. 

Sözleşme imzalama aşamasında konut alıcılarından konut bedelinin yüzde 12’si peşin 180 ay (15 yıl) vadeli alternatif ile satışı yapılacak. (Başvuru bedeli düşüldükten sonra kalan tutar peşinat olarak alınacaktır.) Borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı, ÜFE ve TÜFE oranlarından en düşük olanına göre artırılacak. İlk taksit ödemesi konut teslim tarihini takip eden ay itibariyle yapılacak.

3+1 tipi konutlar için başvuru bedeli olarak, 
- ilçe/belde nüfusu 15000’in altında olan yerlerde 4.000
- ilçe/belde nüfusu 15001-40000 arasında olan yerlerde 6.000 alınacak. 

Sözleşme imzalama aşamasında konut alıcılarından konut bedelinin yüzde 10’u peşin 96 ay (8 yıl) vadeli, yüzde 15 peşin 108 ay (9 yıl) vadeli veya yüzde 25 peşin 120 ay (10 yıl) vadeli alternatifler ile satılacak. (Başvuru bedeli düşüldükten sonra kalan tutar peşinat olarak alınacak.) Borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranında yükselecek. İlk taksit ödemesi sözleşme imzalama tarihinden itibaren 4.ay itibariyle başlatılacak.