Ekonomi
12 Mar 2013 14:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:18

İŞKUR'dan eğitim alanlara öncelik verilecek!

Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerdeki işçi talebi, öncelikle daha önce İŞKUR'dan mesleki eğitim almış kişilerden karşılanacak.

İŞKUR'dan eğitim alanlara öncelik verilecek!

 

İşgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerdeki işçi talebi, öncelikle daha önce İŞKUR'dan mesleki eğitim almış kişilerden karşılanacak. Talebin İŞKUR kayıtlarından karşılanamaması halinde, sadece karşılanamayan kısım için mesleki eğitim kursu açılabilecek.
Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) ''Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği'', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere İŞKUR tarafından düzenlenen aktif işgücü programları olarak nitelendirilen mesleki eğitim kurslarını, işbaşı eğitim, girişimcilik ve toplum yararına programlar ile iş ve meslek danışmanlığı faaliyetlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Yönetmeliğe göre, il müdürlüklerinin hazırlayacağı yıllık işgücü eğitim planında, iş yerlerinin talepleri ve işgücü piyasası araştırmaları sonucunda belirlenen meslekler ile bu mesleklerde eğitim verilecek kişi sayısı yer alacak. İllerde yapılan işgücü piyasası araştırma sonuçlarına göre, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerdeki işçi talebi, öncelikle daha önce İŞKUR'dan mesleki eğitim almış kişilerden karşılanacak. Talebin İŞKUR kayıtlarından karşılanamaması halinde, sadece karşılanamayan kısım için mesleki eğitim kursu açılabilecek.
Mesleki eğitim kursları, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından hazırlanan ulusal meslek standartları veya ulusal yeterliliklerine uygun yapılacak.
Planda yer almayan bir meslek için özel sektör iş yerlerinden alınan işçi taleplerinin Kuruma kayıtlılardan karşılanamaması durumunda, özel sektör iş yerleri tarafından en az yüzde 50, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından en az yüzde 20 istihdam taahhüdü verilmesi şartıyla işbirliği kapsamında kurs düzenlenebilecek.
Kursiyerler, en az 120 gün olmak üzere kurs süresi kadar istihdam edilecek.
Devamsızlık nedeni ile kursla ilişiği kesilen kursiyerler, 24 ay boyunca kurs ve programlara katılamayacak.
Eğitimlere katılmalarına ve kurs sonunda da istihdam edilmelerine engel durumları bulunmadığı il müdürlüğünce uygun görülmesi halinde, ikinci öğretim ve açık öğretim öğrencileri de kurslara katılabilecek. Öte yandan, programa katılmalarında ve istihdamlarında engel yok ise ikinci ve açık öğretimdeki öğrenciler ile yükseköğretim öğrencileri de işbaşı eğitim programına katılabilecek.
Toplum Yararına Çalışma Programı'nın adı, Toplum Yararına Program olarak değiştirildi. Özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlere ve dezavantajlı gruplara öncelik verilecek Toplum Yararına Program'dan yararlanma kriterleri arasına da ''öğrenci olmamak (açık öğretim öğrencileri hariç) ve Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak sorgulamada herhangi bir sosyal yardım almıyor olmak'' eklendi.
Türkiye İş Kurumu İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliği ise yürürlükten kaldırıldı.
 
AA