Ekonomi
02 Mayıs 2015 19:19 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:37

İşçiye çifte maaş

Kamuda asıl işte çalışan taşeron işçilerin yüzü Başbakan'ın müdjesiyle güldü. Karayolları'ndaki işçilerin kadro süreci başlarken, diğerleri de seçim sonrası kadroya geçecek

İşçiye çifte maaş
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kamuda asıl işte çalışan taşeron işçilere verdiği kadro müjdesi, büyük heyecana yol açtı. Karayolları'ndaki 6 bin 417 taşeron işçinin kadroya alınacağını duyuran ve "Seçim sonrasında yapacağımız düzenlemelerle asıl işte çalışan bütün taşeron işçilerimize de bu müjdeyi vereceğiz" diyen Başbakan Davutoğlu'nun bu açıklaması, 150 bin taşeron işçinin yüzünü güldürdü. Kamuda asıl işte çalışan taşeron işçilerden Karayolları'nda görev yapan 6 bin 147'sinin kadroya alınması süreci başlarken, diğerleri için de seçim sonrasında düğmeye basılacak. Bakanlar Kurulu, yasanın verdiği yetkiyle kamuda net bir şekilde asıl iş ve yardımcı iş ayrımını getirecek.

Hangi işlerin asıl iş, hangilerinin yardımcı iş olduğunu belirleyecek. Asıl iş yapan hiç kimse, taşeron işçisi olarak çalıştırılmayacak. Hastanede taşeron firmaya bağlı temizlikçi kadrosunda görünen hastabakıcı-hemşire dönemi kapanacak. Asıl işte çalışan taşeronlar, kadroya alınarak önemli haklara kavuşacak. Kadroya alınan taşeron işçilerin maaşları artacak, kendilerine 5 yıllık geriye dönük maaş farkları ödenecek. İkramiye ve izin
hakları olacak.

Geçtiğimiz yıl çıkarılan yasayla taşeron işçilerin kazandığı bazı haklar şöyle; 3 3 yıllık sözleşme şartı getirildi. 3 Ücretli izin hakkı sağlandı. 3 Toplu sözleşmelerden yararlanma, taşeron işçileri de kapsayacak şekilde genişletildi. 3 Ücretlerin tam ve zamanında ödenmesi garantiye alındı. 3 Kıdem tazminatlarının kamu tarafından ödenmesi şartı geldi.

Karayolları'ndaki 6 bin 417 işçinin de kadro işlemleri başladı. Bu işçilerin 30 gün içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü'ne müracaat etmesi gerekiyor. Halen 949 lira gelire sahip bu işçilerin maaşları, kadroya alınınca 2 bin liraya yaklaşacak. Bu işçilerin geriye dönük 5 yıllık maaş farklarını da alma imkanı olacak. Yılda 4 maaş ikramiye alacaklar, kıdemlerine göre de 24 -40 gün arası yıllık izinleri olacak.