Güncel
22 Haz 2019 16:07 Son Güncelleme: 22 Haz 2019 16:41

İş dünyasının kalbine yeni bir teknopark!

Türkiye’deki teknoparklar genişlemelerini sürdürüyor. Üniversite bünyesindeki en büyük teknoparklardan olan Yıldız Teknopark da yeni merkezini İstanbul Maslak’ta açacak.

İş dünyasının kalbine yeni bir teknopark!

İş dünyasının kalbinin attığı semtteki teknoparkın finans teknolojileri yani fintech yatırımlarına odaklanacağı açıklandı. Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, 148 bin metrekarelik alanda, 12 binada faaliyet gösterdiklerini belirterek, “4.500 metrekarelik kuluçka merkezi, 55 bin metrekarelik rekreasyon alanı, 400 metrekare prototip alanı ile Türkiye’nin teknoloji üssü olarak çalışıyoruz” dedi.

İstanbul Maslak’ta yeni bir merkez kurmak için çalışmalara başladıklarını açıklayan Güner, “İstanbul’da Davutpaşa ve İkitelli’de iki merkezimiz var. Üçüncü yerleşkemiz Maslak olacak. Burada üniversitemizin bir binası vardı. Büyükdere Caddesi üzerinde.

Atıl durumdaydı

16 dönümlük yer. Bu bina 2013’den beri atıl durumdaydı. Eski binayı kaldırma çalışmaları başladı. 3-4 ay içinde kendi kaynaklarımızla oraya iki tane çok güzel bina yapacağız. Yatay mimari olarak yarısı eğitim merkezi, yarısı da teknopark olacak şekilde yeniden inşa edeceğiz. 2 yıl içinde burada güzel bir teknopark alanı olacak” bilgisini verdi. Güner, merkezde daha çok Maslak’ın iş hayatına uygun olarak fintech’lerin yer almasını planladıklarını dile getirerek, “Beyaz yakalılara yeni bir mekan sunacağız. Şehir merkezinde olması da cazibesini artıracak. Yazılımcılar özellikle şehir merkezlerini istiyor. Uzak yerler ekosistem oluşması için elverişli değil” diye konuştu.

Türkiye’de fikri olan çok

Türklerin girişimcilik potansiyeliyle ilgili de Mesut Güner, şunları söyledi:

“Girişimcilik yüksek, her 100 kişiden 30’unun girişim fikri var. Ama fikirleri hayata geçirmek kolay değil. Girişimcilik halen iş bulamadığı için vakit geçirilen bir uğraş olarak görülüyor. Ama bakış da değişiyor. Son 7-8 yıldır girişimci ekosistemi gelişti. Artık üniversitelerde de girişimcilik derslerinin sayısı arttı. Ama bizde en büyük sorun nicelik çok, nitelik yok. Niteliği artırmamız gerekiyor. Planlamaların da iyi yapılması lazım.” Güner, girişimcilikte gelecek vaat eden alanların da kripto para, nesnelerin interneti, yapay zeka, sanal gerçeklik gibi konular olacağını da aktardı.

200 bin TL hibe desteği

Yıldız Teknopark olarak girişimcilere verdikleri hizmetlerden de bahseden Mesut Güner, şunları söyledi:  

“Girişimcilere ön kuluçka, kuluçka programlarımız var. Bu programlarda girişimcilere şirketlerme yolunda hukuki, mali ve patent konularında ihtiyaçları olan tüm danışmanlık hizmetlerini sağlıyoruz. Silikon Vadisi’nin ilk Türk kuluçka merkezi Starcamp’i kurduk. Ücretsiz ofis ve girişimci rehberlik veriyoruz. Tübitak 1512 teknogirişim sermaye programı kapsamında 200 bin TL hibe destekli Star Bigg programını yürütüyoruz.”