Ekonomi
27 Kas 2015 09:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:50

İş dünyası vergi reformu istiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni hükümet programını açıklamasıyla, iş dünyası vergi reformu ve asgari ücret talebinde bulundu.

İş dünyası vergi reformu istiyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. hükümet programında yapısal reformların gecikmeden yapılacağına atıfta bulunulmuş, haksız rekabete yol açan bazı vergi uygulamalarının da kaldırılacağına dikkat çekilmişti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) sanayicilerin talep ve önerilerini içeren bir çalışmayı hükümete sunmaya hazırlanırken; basına kapalı gerçekleştirilen toplantısında üyelerin beklentileri ele alındı. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan bu talepleri doğrudan hükümete iletmeyi planladıkları için medya yoluyla paylaşmayacaklarını açıkladı. Ancak İSO meclis üyelerinden edinilen bilgiye göre, hükümete sunulmak istenen öncelikli konular arasında vergi ve yargı reformları ile asgari ücret düzenlemesi öne çıkarken; eğitim, dış ticaret, bürokrasi, istihdam ve teşvik reformları ile enerji fiyatları ve bankacılık konusundaki bazı düzenlemeler de iş dünyasının talepleri arasında yer alıyor.

Bir İSO meclis üyesi, “Yaptığımız toplantıda özellikle üç konu üzerinde duruldu. Birincisi, sanayicinin öncelikle vergi reformları ile ilgili beklentisi var. Örneğin avukat, doktor gibi serbest meslek sahiplerinin beyan edip ödediği vergi ile sanayicinin ödediği vergi arasında çok ciddi fark var. Önce bu eşitsizliğin giderilmesi gerekiyor” dedi. Meclis üyesi daha sonra şunları söyledi:

“Bir diğer önemli Gündem maddemiz asgari ücret artışı. Rekabet unsurumuza ciddi zarar verebilecek bir konu. Buna yönelik çözüm önerilerini konuştuk. Ücret artışı yükünün devlet tarafından bölüşülmesini ya da tamamen devlet tarafından üstlenilmesini istiyoruz.”   

Bir başka meclis üyesi de, istihdam ile ilgili konuların öncelikle çözüm bekledikleri başlıklar arasında bulunduğunu belirterek, “İstihdam ile ilgili düzenlemeler öne çıkıyor. Kıdem tazminatı ve esnek çalışmanın önceliklendirilmesi gerek” dedi.