Ekonomi
13 Ağu 2015 09:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:05

Irak yatırımı hayal kırıklığı yaşattı...

Bölgede yaşanan siyasi gelişmelerden dolayı önce Mısır pazarında yatırım yapan ve aradığını bulamayan perakendeciler şimdi de Irak’ta hayal kırıklığı yaşıyor.

Irak yatırımı hayal kırıklığı yaşattı...
Mısır’da 2011 devriminden bu yana uzun süre çok sıkıntılı bir dönem geçiren perakende markaları, şimdi de üç yıl önce büyük umutlarla gittikleri Irak pazarında IŞİD nedeniyle ciro kaybına uğradı

Vahap Küçük LC Waikiki
“Mısır pazarında, bir süre önce yaşanan sıkıntılı dönemde yüzde 15-20 kayıp yaşadık. Bu durum 4-5 ay sürdü. Ancak şimdi işler daha iyi. Marka bilinirliğimiz arttı. Irak’ta ise ilk olarak Kuzey bölgesine yatırım yaptık. Geçen yıla göre yüzde 20’lik bir kayıp sözkonusu. Tabii şu anda 4-5 ay öncesine göre daha iyi ama 1 yıl önceyi yakalayamadık. Irak’ın güneyine ise bu yıl girdik. İlk başlarda 15-20 günlük bir kayıp yaşadık ama şu anda bir problem görünmüyor. Bu pazarlarda gerekli tedbirleri almak kaydıyla yatırımlara ve büyümeye devam edeceğiz. Özellikle güvenli alışveriş merkezlerinde mağaza açmayı tercih ediyoruz.”

Talha Çilek Çilek
“Mısır’da şu an 4 mağazamız var. İlk mağazamız 2002’de açıldı. Mısır’daki siyasi ortam nedeniyle ciromuzda azalma söz konusu. Suriye’de ise savaş nedeniyle mevcut 4 mağazamız da kapandı. Özellikle Suriye’de savaş sonrası büyük bir atılım yapmayı hedefliyoruz. Irak’ta ilk mağazamızı 2003 yılında açtık. Şu anda 10 satış noktamız mevcut. Geçen yıla göre düşüş söz konusu.”

Ahmet Coşkun Süvari
“Mısır pazarı süvari olarak detaylı araştırdığımız pazarlardan biri. İç savaş öncesinde şirket kurulumumuz gerçekleşti. Mağaza lokasyonları belirlendi. İç savaşla birlikte mağazalaşma projesi askıya alındı. Irak pazarı Türk markaları için çok önemli bir pazar. Süvari olarak ilk mağazamızı 2012 yılı başında açtık. 2014 sonu itibariyle 5 mağazaya ulaştık. Bölgede IŞİD çok ciddi tehlike, fakat bir şekilde istikrar devam ediyor. Özellikle bizim mağazalarımızın olduğu Erbil, Süleymaniye, Dohuk  şehirlerinde halk tedirginlik yaşamasına rağmen ticaret devam ediyor. Basra ve mevcut şehirlere üç yeni mağaza açacağız. Toplam mağaza sayımızı yıl sonuna kadar 8’e çıkarmayı hedefliyoruz.”

Avi Alkaş JLL
“Bölge belli bir hareketlilik kaybına uğradı. Kapı girişlerinde yüzde 40’a varan düşüş yaşandı. Ancak toparlanma da başladı. Sonuçta yaşam devam ediyor. Geçen seneye göre çok daha iyiyiz. Tabii bölgenin bu karmaşaya düşmesinden önceki hale henüz gelebilmiş değiliz.”

Murat İzci KDM
“Irak pazarı yatırımcılar için umutvar bir pazar. Şu anda görece bir durgunluk içinde. Son iki-üç yıl öncesine kadar işler çok iyiydi. IŞİD nedeniyle durgunluk başladı. Bununla birlikte politik anlaşmazlıklar nedeniyle Kuzey Irak tarafındaki halk maaşlarını birkaç aydır alamıyor. Perakende de bu işten olumsuz etkilendi. Şu anda birkaç tane inşaat halinde olan AVM işi biraz daha ağırdan almaya başladı. Herkes bu sürecin bitmesini bekliyor. Yatırımlar yavaşladı.”

Süleyman Orakçıoğlu Orka Group
“Şu anda Irak’ta iki mağazamız var. Önümüzdeki dönemde Süleymaniye, Dohuk ve Bağdat’ta olmak üzere üç yeni mağaza açmayı düşünüyorduk. Ancak yaşanan olaylar nedeniyle ertelemeye karar verdik. Ancak şu anda iş akışımızda bir problem yok. Bizim için özellikle çevre ülkeler çok önemli. Savaş sonrası Suriye pazarını da önemsiyoruz. Gelinen noktada yaşananlar elbette müşterileri de olumsuz etkiledi. Bu sıkıntılar bittiğinde komşu pazarların büyük fırsatlar taşıdığına inanıyorum.”