Konut Haberleri
27 Eyl 2014 10:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:55

iPhone 6’ya hücum

Türkiye’de iPhone çılgınlığı yaşandı. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus modelleri hem Apple Store hem de operatör mağazalarında kuyruklar eşliğinde satışa çıktı. iPhone 6, 2 bin 349 TL’den sahiplerini buldu

iPhone 6’ya hücum
Apple iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın piyasaya çıkışı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kuyruklar eşliğinde gerçekleşti. Zorlu Center Apple Store’da geceden kuyruğa giren yaklaşık iki bin kişi Sabah 08:00’da telefonlarını alma şansı yakaladı.
Kuyruğa girenler arasında ilk telefonu alan İzmir’den gelen Mikail Ay oldu. Ön rezervasyon yaptıran Ay, gece ikide kuyruğa girerek iPhone 6 Plus aldı. Ay, cep telefonunu ilk satın alan kişi olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Hangi model ne kadar
Kuyrukta, Bursa, Ankara, Adana, Azerbaycan ve Romanya’dan gelenlerin olması dikkati çekti. Apple Store’un ilk gün satışlarında bir kişinin bütün ailesine 20 bin TL vererek 10 iPhone alması da ilgi çekti. Romanya’dan gelerek mağazanın önünde sıraya giren bir Türk müşterinin de ticaret derdinde olduğu anlaşıldı. Romanya’da ürünün 1 ay sonra satışa çıkacağını belirten iPhone 6 alıcısı, geceden itibaren kuyrukta bekledi.

Apple Türkiye’nin iki cihazla ilgili önerdiği fiyatlar ise şöyle: “iPhone 6’da 16 GB 2.349 TL, 64 GB’lik model 2.649 TL, 128 GB 2.949 TL. iPhone 6 Plus’ta ise 16 GB 2.649 TL, 64 GB’lik model 2.949 TL, 128 GB ise 3.249 TL.”

Turkcell, Vodafone ve Avea ise iki modeli gece 00:00’dan itibaren şehir merkezlerindeki iletişim merkezlerinde satışa sundular. Operatörler taahhütlü satışlarıyla öne çıktı. Vodafone, iki modeli Vodafone Cep Merkezleri’nde Çok Satanlar Masası’nda satışa çıkardı. 16 GB kapasiteli iPhone 6, 36 ay taksitle Red Elite tarifesine ek ayda 35 TL, 16 GB kapasiteli iPhone 6 Plus ise 36 ay taksitle Red Elite tarifesine ek ayda 40 TL fiyatlarla abonelere sunuluyor. Vodafone Türkiye, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus kullanıcılarına ülke geneline yayılmış hızlı 3G ağından yararlanma imkânı da sağlıyor.

Operatörden 36 ay vade
Turkcell ise, Platinum müşterileri için 36 ay boyunca tarifeye ek ayda 49 TL’den başlayan fiyatlar, kurumsal müşteriler içinse 24 ay boyunca tarifeye ek ayda ayda 89.5 TL’den fiyat açıkladı. iPhone 6 Plus’ı ise bireysel müşterileriyle 36 ayda  tarifeye ek ayda 59 TL’den, kurumsal müşterileriyle de 24 ayda tarifeye ek 104.5 TL’den başlayan fiyatlarla buluşturuyor. Avea da 36 ay taahhütle tarifeye ek ayda 39 TL ve 49 TL’den iki modeli tüketicilere sunuyor. Yeni modellerle beraber eski iPhone modellerinin de fiyatlarının düşmesi tüketicilerinin beklentileri arasında.

Yeni iPhone’larla beraber cepte taksidin kaldırılması da yeniden gündeme geldi. Operatörler taksit yaparken, diğer satış kanallarında taksit yapılamaması da tekrar gündeme geldi. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Ömer Kavas, temlikli satışlara izin verilmesi nedeniyle operatörlerin daha avantajlı durumda olduğunu belirterek, “Operatör bayileri temlikli satışlar nedeniyle daha fazla satış yapıyor. Küçük satıcılar giderek yok oluyor” dedi.



Yeni modelleri ‘giydirmek’ lazım
-  Yeni iPhone modellerini satın alanlar bu kez aksesuara yöneliyor. Diğer modellerine göre daha büyük boyutlu oldukları için yeni koruyucu kılıf alınması bir anlamda zorunlu.
-  Aksesuar üreticileri de yeni modele hazırlıklı. Yeni modeller uygun kılıflar cep telefonuyla beraber satışa çıktı. iPhone 6 ve Plus için 10 yeni modelde koruyucu kılıf hemen hazır edildi. Sektör yetkilileri, incelen iPhone’lara uygun olarak kılıfların da incelip büyüdüğünü söyledi.
-  Cep telefonlarının malzeme olarak artık birbirine benzediğini de dile getiren yetkilileri, tüketicilerin kılıflarla fark yaratma yoluna gittiğini belirtiyor. Kılıf alırken dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle: “Önce markaya bakmak lazım. Telefonla birebir deneyip kılıf alınması daha iyi.
-  Telefonun inceliğini koruyan kılıflar tercih edilmeli. Sahte ürünler cihaza zarar verir.” Yeni modeller için iPhone şarjları da aksesuar seçenekleri arasında yerini aldı.

Hem inceldi, hem büyüdü
-  iPhone 6, 4.7 inç, iPhone 6 Plus 5.5 inç’lik ekran boyutuna sahip
-  iPhone 6, 6.9 mm, Plus ise 7.1 mm kalınlıkta
-  16, 32 ve 64 GB’lik üç farklı model gümüş, uzay grisi ve altın renk seçeneği
-  Mobil işletim sistemi iOS 8’i kulanıyorlar
-  Yeni telefonlarda çözünürlük, ses kalitesi ve işlemci hızı arttı
-  İki model de A8 çip’le daha fazla hız sunuyor
-  8 MP iSight kameraları var
-  Cepten ödeme sunan Apple Pay teknolojisi