Konut Haberleri
14 Tem 2016 17:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:29

İnşaatçılara banka kurulsun!

İTO Başkanı Çağlar ayrıca inşaat sektörüyle ilgili planında, inşaat sektörüne yönelik ihtisas bankası kurulmasını önerdi.

İnşaatçılara banka kurulsun!
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, inşaat sektörünün küresel büyüklüğünün 7,2 trilyon dolara ulaştığını belirterek, "Önümüzdeki 10 yılda sektörün yılda ortalama yüzde 5,2 büyümesi bekleniyor. 10 yıl sonra sektör tüm dünyada 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacak." dedi. Çağlar ayrıca inşaat sektörüyle ilgili planında, inşaat sektörüne yönelik ihtisas bankası kurulmasını önerdi.
İnşaat ve gayrimenkul sektöründe sadece sıkıntılara işaret eden değil, çözüm yollarını da gösteren bir plan hazırladıklarına dikkati çeken Çağlar, Türkiye için stratejik öneme sahip sektörlerin geli·şi·mi· adına temel yol hari·taları oluşturmak i·çi·n çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Çağlar, sektörün küresel ölçekte de olağanüstü bi·r hızla büyümeye devam ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"İnşaat sektörünün küresel büyüklüğü 7,2 trilyon dolara ulaşmış durumda. Önümüzdeki 10 yılda sektörün yılda ortalama yüzde 5,2 büyümesi bekleniyor. 10 yıl sonra sektör tüm dünyada 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacak. Özellikle gelişen ülkelerdeki nüfus artışı, ekonomik büyüme, kentleşme dinamikleri, az gelişmiş ülkelerdeki altyapı ihtiyacı dünyanın önde gelen inşaat ve gayrimenkul projelerini gerçekleştiren Türk i·ş adamları i·çi·n büyük bi·r fırsat alanıdır. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içinde sektörün toplam payı yüzde 15'e ulaştı. Türkiye'deki toplam istihdamın da yüzde 7,2'sini inşaat sağlıyor. Bu sektör kendisine bağlı 200 sektörü harekete geçiriyor. Üstelik olaya bu açıdan bakıldığında milli gelir içindeki payı yüzde 30 seviyelerine ulaşmaktadır."

Çağlar, konut satışlarının yıllık bir milyon seviyesinin üstüne çıktığını anımsatarak, "Bu yılın ilk beş ayında satılan konut sayısı 525 bine yaklaştı. Konut kredisi kullanımı da geçen yıl itibariyle yüzde 16 arttı." bilgisini verdi.

Sektörün küresel bağlantılarının da her geçen yıl daha da büyüdüğünü dile getiren Çağlar, "Günümüzde Türk müteahhitlerinin yurt dışındaki iş hacmi, 108 ülkede 8 bin 600'ün üzerinde projede, 325 milyar dolarlık ciroya ulaştı. Dünyanın en büyük müteahhitleri arasında 43 müteahhidimiz var. Bu açıdan dünya ikincisiyiz. Ciro olarak da 29,2 milyar dolarla Türk müteahhitleri İtalya'dan sonra dünyada 8'inci sırada." ifadelerini kullandı.

Hem Türkiye hem dünyadaki gelişmeleri masaya yatırdıklarını belirten Çağlar, ortak akılla yapılması gerekenleri de belirlediklerini söyledi.

Çağlar, "İnşaat ve gayrimenkul sektörü, katma değer ve istihdam açısından ülkemizin kalkınması için son derece önemli. Sektör 200'den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturan bir dinamodur." dedi.

Türk firmaları için uluslararası arenada çok ciddi fırsatlar bulunduğunun altını çizen Çağlar, "Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Avrupa'da 2020'ye kadar 2,2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı öngörülüyor. Yani inşaat şirketlerimizin önünde yeni başarı hikayeleri yazmaları için çok uygun bir çalışma alanı bulunuyor." diye konuştu.

Çağlar, inşaat sektörünün sürdürülebilir kalkınma için önemine değinerek, çevreci binalar ve doğayla uyumlu yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasının Türk firmaları için hayati konular olduğunu vurguladı.

Bu arada İTO'nun "İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı"nda, inşaat sektörüne yönelik kamu destekli bir ihtisas bankası kurulması öneriliyor. Öneriyle sektörün yurt dışı projelerdeki finansal araç yetersizliğine çözüm üretilip, firmaların uluslararası projelerde gerekli finansman desteğiyle rekabetçi kılınması amaçlanıyor.

Planda, öne çıkan stratejik önerilerden bazıları şöyle:

- İnşaat ve gayrimenkul sektöründe kullanılan veriler, katmanlar halinde (kadastro, imar, altyapı, elektrik, su, kanalizasyon gibi) üç boyutlu olarak saklanmalı. Sistem gayrimenkul kimlik numarası ile çalışmalı ve internetten erişime açılmalı.

- Güncellenen reel değerler baz alınarak alım-satım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli.

- Lisanslı emlak danışmanlığı kanunu çıkarılmalı. Gayrimenkul pazarlama sistemi ve aracıların yasal zeminde çalışmaları sağlanmalı.

- Teknik müşavirlik ve yapı denetim sigorta sistemi kurgulanmalı.

- Firmalara yurtdışında finans sağlanması maksadıyla devlet destekli ihtisas bankası kurulmalı.

- İnşaat tamamlama sigortasında reasürör bulunmuyor. Bu konuda devlet desteği sağlanmalı.

- Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı.

- Haksız rekabeti denetleyecek ve firma şikayetlerini karara bağlayacak etik kurul ve üst kurul oluşturulmalı.

- Şirketler tarafından Ar-Ge ve inovasyon bütçesi ayrılmalı. Vergiden muafiyet sağlanmalı.

- Firmaların kurumsal gelişimleri için yapacakları yatırımlarda 'Turquality' benzeri finansman destek programları olmalı.

- Sektörün kendi gücü doğrultusunda rekabetten uzak daha rahat markalaşabileceği hedef pazarlar (Asya, Afrika gibi) ve ülkeler tespit edilmeli, özellikle buralara yoğunlaşılmalı.

- Rapor için alanında uzman akademisyenler sürece dahil edilerek sektörün durumu analiz edildi.

- İTO'nun Meslek Komiteleri ile 17 ortak akıl toplantısı yapıldı.

- Bu toplantılarda 125 iş insanının görüşü alındı. Bu sayede sektörün öncelikli gelişim alanları tespit edildi.

- Kamu, STK, meslek odalarına ziyaretler yapıldı. Böylece bir yol haritası ve sektörün temel gelişim alanları tespit edildi.

- Ana çalışma alanlarıyla ilgili olarak 250 katılımcıyla sektör çalıştayı gerçekleştirildi.

- Çalıştayda 649 sorun tanımı ve 503 çözüm ile 28 proje ortaya çıkarıldı.

- Bu 28 projeyle ilgili sorumlu kuruluşlar da belirtildi.
ETİKETLER
#banka #İnşaat #ito