Konut Haberleri
16 Ara 2012 15:02 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:14

İnşaatçılar ortak oldu enerji devi doğdu!

Kazandıkları ihalelerle dikkat çeken Cengiz, Kolin ve Limak ortak girişim grubu, kısa sürede enerji sektöründe önemli bir güce ulaştı.

İnşaatçılar ortak oldu enerji devi doğdu!

Kazandıkları özelleştirme ihaleleriyle dikkati çeken Cengiz, Kolin ve Limak şirketlerinin oluşturduğu ortak girişim grubu, kısa sürede enerji sektöründe önemli bir güce ulaştı.

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ ve son olarak BEDAŞ ihalesini kazanan ortak girişim grubu, Gediz elektrik ihalesini de alırsa Türkiye toplamındaki dağıtım payını yüzde 29,08'e yükseltecek.

Gaziantep-Şanlıurfa ve Ankara-Pozantı otoyollarının yapım ihalesi sırasında Limak ve Kolin şirketleri arasındaki ortaklık, Karadeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında yüklenilen Espiye-Çarşıbaşı Yolu inşaatı işinin yapımı sürecinde kurulan Limak-Kolin Adi Ortaklığı ile ileri bir düzeye taşındı.

Yine her iki şirket doğalgaz dağıtım ihalelerine birlikte katılmış ve 2005 yılında İzmirDoğalgaz Dağıtım İhalesini oldukça rekabetçi bir fiyat vererek kazanmıştı.

Limak-Kolin Adi Ortaklığı olarak birçok ihaleye giren iki şirket, Yüksek Hızlı Tren demiryolu alt yapı inşaatı işlerinin TCDD tarafından ihale edilmesi sürecinde bu defa Çinli bir ortağın da aralarında bulunduğu CMBE-Cengiz-Limak-Mapa-Kolin İş Ortaklığı ile yola devam etti. 5 ortaklı bu yapı Yerköy-Sivas Hızlı Tren demiryolu Altyapı İnşaatı işinin ihalesini kazanarak bu işin yapımına başladı.

Yüksek Hızlı Tren hattı yapım ihalesinin kazanılmasının ardından ortak girişime Cengiz İnşaat'ı da katan Limak ve Kolin, yeni hedef olarak TEDAŞ'ın elinde bulunan elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ihalelerine katıldı.

Ankara kökenli Cengiz, Kolin ve Limak şirketlerinin oluşturduğu ortak girişim grubu, 2010 yılında yapılan ihale sonunda Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ'nin 25 yıllık işletim hakkını elde etti.

Geçtiğmiz ay Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde, 546 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, en son Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) için 1 milyar 960 milyon dolar teklifle en yüksek teklifi veren olmuştu.

Yeni hedef olarak İzmir ve Manisa'ya elektrik dağıtım hizmeti veren Gediz Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirilmesi ihalesini belirleyen ortaklar, Gediz Elektrik Dağıtım AŞ ihalesini de alırsa Türkiye toplamındaki dağıtım payını yüzde 29,08'e yükseltmiş olacak.