Gündem
08 Mayıs 2014 09:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:00

İnşaat sektöründe yolsuzluk sarsıntısı

Financial Times Türk ekonomisinin ana motoru inşaatın 17 Aralık operasyonundan en çok etkilenen sektör olduğunu yazdı

İnşaat sektöründe yolsuzluk sarsıntısı
Financial Times'da Andrew Finkel imzasıyla yayımlanan makalede, Türk ekonomisinin ana motoru inşaat sektörünün kırılgan olduğuna dikkat çekildi.


Aralık ayında patlayan yolsuzluk skandalının odağında dev inşaat ihalelerinin bulunuyor olmasına dikkat çeken Finkel haberinde, Brookings Enstitüsü'nden Ömer Taşpınar'ın "Aralık ayında ortaya çıkan gelişmeler sonrasında Erdoğan hükümeti 10 yıldan uzun süredir ilk kez savunmasız gözüküyor'' sözlerine yer verdi.

Makalede, bu durumun piyasalarda Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sürecini nasıl atlatacağı konusunda güven sorunu yarattığı kaydedildi.

Küresel likiditenin azaldığı bir dönemde, giderek artan siyasi risk, Türk lirasındaki baskı, yüksek faiz ve düşük büyüme faktörlerinin Türkiye'yi köşeye sıkıştırdığının bildirildiği makalede, konut kredilerinin son bir yılda yüzde 9'dan yüzde 13.9'a çıkmasıyla inşaat sektörünün de krizden etkilenenlerin başında geldiğine işaret edildi.

Söylenen yalanlar da vuruyor
İnşaatı vuranın yalnızca yolsuzluk soruşturması değil, aynı zamanda söylenen yalanların da etkili olduğunun kaydedildiği makalede, ortaya çıkan ses kayıtlarında Üçüncü havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyum üyelerinin, zarar eden hükümetin eski tv kanalı ile gazete grubunu satın alma görüşmelerinin yer aldığı, Başbakan'a ait olduğu iddia edilen başka bir ses kaydında ise, Erdoğan'ın Ataşehir'deki bir kupon arsanın satışını kendisinden habersiz yapıldığı gerekçesiyle TOKİ Başkanı'nı azarladığının görüldüğü belirtildi.

Brookings Enstitüsü'nden Ömer Taşpınar, Aralık ayında ortaya çıkan gelişmeler sonrasında Erdoğan hükümetinin 10 yıldan uzun süredir ilk kez savunmasız gözüktüğünü ifade etti.