İnşaat
01 Tem 2019 12:37 Son Güncelleme: 01 Tem 2019 12:58

İnşaat sektöründe iş yapan parasını alamıyor!

İMSAD Başkanı Erdoğan, inşaat sektöründeki tahsilat endeksinin 100 baz puan üzerinden 30’lara düştüğünü belirterek, “Şu anda inşaat sektörü bağış yapar noktada. İş yapıyoruz ama para alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

İnşaat sektöründe iş yapan parasını alamıyor!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen “Gündem Buluşmaları” toplantısında yapılan değerlendirmeye göre, sektörde ‘yeni siparişler’deki düşüş trendinin devam ediyor olması yılın kalanına ilişkin beklentileri zayıflattı. Toplantıda konuşan İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, İnşaat malzemeleri sanayideki tahsilat sıkıntısının inanılmaz boyutlara geldiğini söyledi.

‘BAĞIŞ YAPAR GİBİ ÇALIŞMA’

Erdoğan, “İnşaat malzemeleri sanayisinde en kötü durumda olan herhalde tahsilat hızı. Tahsilat endeksi 100 baz puan üzerinden 30’lara düştü. İş yapıyoruz ama para alamıyoruz. Şu anda inşaat malzemeleri sanayi sektörü bağış yapar noktada hayatını sürdürmeye çalışıyor. Başta kamu alacakları olmak üzere bunun hızlıca düzelmesi gerekiyor” dedi. Maliyet artışlarının talep darlığı nedeniyle fiyatlara yansıtılamamasının sanayiciyi zorlayan bir diğer unsur olduğunu belirten Erdoğan şöyle devam etti:

MALİYETLER YÜZDE 70 ARTTI

“Doğalgaz arttı, ithal girdi arttı, işçilik arttı, dolayısıyla maliyetler arttı. Bunların hepsi birbirini tetikledi. Bu sektör enerji yoğun da bir sektör olduğu için geçen yıl yüzde 45’e yakın bir maliyet artışı oldu. Fiyatlara ise maximum yüzde 25’i yansıyabildi. Çünkü talep yok. Bu yılın ilk 5 ayında yüzde 15’lik bir maliyet artışı daha oldu. Dolayısıyla 2018’den bu yana maliyetlerin artışı yüzde 70’i buldu. 

SEKTÖRDEKİ KÜÇÜLME BÜYÜYECEK

İMSAD Ekonomi Danışmanı Can Fuat Gürlesel, son birkaç çeyrektir inşaat sektörünün kendi iç sorunları nedeniyle ekonomideki daralmadan çok daha yüksek bir daralma gösterdiğini belirterek şöyle konuştu: İkinci çeyrekte muhtemelen ekonomide yüzde 1.5 civarı küçülme olacak. Ama biz (inşaat sektöründe) muhtemelen yüzde 10’un üzerinde bir küçülme ile karşılaşacağız, yüzde 15’e doğru giden bir küçülmeyle karşı karşıyayız.