Konut Haberleri
26 Oca 2018 15:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:38

İnşaat sektöründe cayma hakkı krizi

Türkiye'de konut satın alanların 24 ay bu alımdan vazgeçme hakkı bulunuyor. Ancak doların yükseldiğini gören bazı yabancı alıcılar kesintilere rağmen, cayma haklarını kullanarak bu durumdan kar elde etmeye çalışıyor.

İnşaat sektöründe cayma hakkı krizi
Konut alanların 24 ay içinde alımdan vazgeçme hakları var. Düzenleme 1 yıl önce Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile hayata geçti. Tüketici en fazla yüzde 8 kesinti ile konut alımından vazgeçebiliyor. Şu an inşaat sektöründe konut iade oranı yüzde 7 ile 10 bandına oturmuş durumda.

SEKTÖRÜ ZORA SOKTU 

Ancak inşaat sektörü "Bu durum bizi zorluyor" diyor. Çünkü Türkiye’de inşaat projeleri ilk önce maket üzerinden satılıyor ve elde edilen gelirle projelere finansman sağlanıyor. Cayma oranlarının özellikle yabancılarda yükselmeye başlaması ise inşaat firmalarını maddi olarak zorluyor.

KUR FARKI UYANIKLIĞI 

Yabancı yatırımcı özellikle doların yükselmesiyle birlikte kesintiye rağmen cayma yaptığında buradan bir kar elde edebiliyor. Sektör temsilcileri bu durumun düzeltilmemesi durumunda gelecek yıllarda orta ve küçük ölçekli inşaat firmaları açısından daha büyük sıkıntıların olacağını ifade ediyor.