Konut Haberleri
21 Eki 2019 11:22 Son Güncelleme: 21 Eki 2019 11:24

İnşaat sektöründe çarklar yeniden dönüyor!

Faiz indirimi ve kampanyaların etkisiyle konut satışlarında yaşanan artış inşaat sektörüne nefes aldırdı. Sektör temsilcilerine göre satışlarla birlikte müteahhitlerin yeni projelere başlama iştahı da yeniden arttı.

İnşaat sektöründe çarklar yeniden dönüyor!

Banka kredisi kullanılarak alınan konut sayısının eylül ayında 57 bin 811 adetle son 5 yılın rekorunu kırması sonrası gayrimenkul sektöründeki kara bulutlar dağıldı ve beklentiler yeniden arttı.  Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, yakalanan ivme sayesinde piyasanın ve müteahhitlerin biraz olsun nefes aldığını belirterek, “Alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların birkaç yıldır konut alamıyordu. Temmuz sonunda başlayan ve devam eden ivme herkese çok iyi geldi. Müteahhitler inşaat yapamıyordu, şimdi tekrar yeni yeni üretime başlıyorlar” ifadelerini kullandı.

YENİ PROJELER İTİCİ GÜÇ OLACAK

Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü de kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0,99’a çekmesi sonrası hem oturum hem de yatırım amaçlı konut satın almak isteyen yatırımcıların talebinin arttığını ifade etti. Üçüncü, “İçerisinde bulunduğumuz dönem, yeni yatırımlar için de çok önemli bir katkı sağlıyor. Sektörümüzde mevcut konut stoklarının tüketilerek yeni proje inşaatlarına başlanması, ekonomimiz için çok büyük bir potansiyel güç barındırıyor. Bu süreç, bu potansiyelin ortaya çıkarılması için önemli bir itici güç sağlayacak” dedi.

STOKLARIN ERİMESİ ÇOK ÖNEMLİ

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık ise faiz oranlarının yüzde 1'in altına çekilmesinin yarattığı olumlu etkilerin sürdüğünü belirtti. Çulhalık, yılın kalan dönemi açısından bakıldığında satışların artış yönlü devam etmesiyle mevcut stokların eritilmesinde çok önemli bir aşama kat edebileceklerini ve bu sayede 2020'de yeni projelerin hayata geçirilmesi için zemin hazırlayabileceklerini vurguladı. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise inşaat sektöründe yılın ilk 7 ayında yaşanan daralmanın yerini artık hareketli günlerin aldığını söyledi.