Ekonomi
15 Haz 2017 16:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:14

İnşaat sektörü sözünü tutuyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla başlayan istihdam seferberliğinde inşaat sektörü üzerine düşeni yapıyor. Son açıklanan TÜİK verileri ‘işsizlik artıyor’ dese de, inşaat sektöründe net bir istihdam artışı olduğu göze çarpıyor.

İnşaat sektörü sözünü tutuyor!
Çağla CEYHAN/ Emlakeki.com

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı Mart'ta geçen yılın aynı dönemine göre 619 bin kişi artarak 3 milyon 642 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,6 puanlık artış ile yüzde 11,7’yi gördü. Aslında beklenti yüzde 12'ydi ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam seferberliği için attığı dev adım yükselen işsizlik için adeta bir fren görevi gördü.

İSTİHDAMA KATKISI GÖZLE GÖRÜLÜR
TUİK’in verilerinde dikkat çeken detaylardan ilki işsizliğin Şubat ayına göre Mart ayında aşağı doğru bir hareket sergilemesi. Tablodaki diğer önemli veri ise inşaat sektöründeki yüzde 0.2’lik istihdam artışı. İstihdam edilenlerin sayısı, martta geçen yılın aynı dönemine göre 496 bin kişi artarak 27 milyon 489 bin kişiyi ulaşırken, bu istihdamın yüzde 7,3’lük kısmı inşaat sektöründe sağlandı. Tarım ve sanayi sektörlerinde ise istihdam azalması yaşandı.

250 ALT SEKTÖRE DE İMKAN SAĞLIYOR
Türkiye'nin en çok istihdam sağlayan sektörlerinin başında yer alan inşaatın, ekonomideki payı da yüzde 30’lara varan bir güce ulaştı. Üstelik inşaat sektörünün, cam silmeden eşya taşımaya kadar 250 alt sektörü etkilemesi ise birçok farklı sektörü de istihdam kapısı aralıyor. Sektör devleri, inşaatın gelecekte de en yüksek istihdam sağlayan alan olacağını özellikle vurguluyor ve ekliyor: Bundan sonraki süreçte de gelen vergi indirimleri ve diğer kolaylıklar inşaatla birlikte Türkiye’yi de büyütecek.