Konut Haberleri
15 Oca 2021 12:03 Son Güncelleme: 15 Oca 2021 12:09

İnşaat sektörü birinci el konut satışında indirimli kredi istiyor

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım inşaat sektörünün 2021 yılında, sıfır konut satışı için indirimli kredi kampanyası beklediğini söyledi.

İnşaat sektörü birinci el konut satışında indirimli kredi istiyor

Türkiye'de konut satışlarından 2020 yılında rekor kırıldı. Rekorun kırılmasında bankaların uyguladığı düşük faizli kredi kampanyaları etkin rol oynadı. Bu rekora rağmen inşaat firmaları sıfır konut satışından çok memnun kalmadı. İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, rekorun ikinci el konut satışlarında gerçekleştiğini belirtti. Sıfır konut satışlarında da hareketlilik yaşandığını belirten Durbayakayım, 2021 yılında da kamu bankalarından inşaat sektörünün indirimli konut kredisi kapmanyası beklediğini söyledi. 

İnşaat maliyetlerinin yükselmesinin ardından 2021 yılında fiyatların artması beklenirken sektörün nasıl bir 2021 yılı geçireceğine dair sektörden açıklamalar da geldi. İnşaat sektöründen gelen değerlendirmelerde fiyatların 2021'de yükselebileceği ve birinci el konutların destek sağlanması gerektiği şeklinde.

İnşaat maliyetlerinde yaşanan fiyat artışları sektör tarafından dile getirilmeye devam ediliyor. 2020 yılında pandemi süreci yaşansa da sağlanan kredi destekleri ile yakalanan rakamlar, inşaat sektörünü sevindirmişti. 2021 yılında hem kredi maliyetlerinin yüksek olması hemde konut fiyatlarında yaşanması muhtemel artışlar, sektörü endişelendiriyor. 

İNŞAAT SEKTÖRÜ BİRİNCİ EL KONUT İÇİN KREDİ DESTEĞİ İSTİYOR

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım inşaat sektörünün 2021 yılından beklentilerini açıkladı. Konuşmasının başında 2020 yılında 1.5 milyon sınırına dayanan konut satışlarını hatırlatan Nazmi Durbakayım, elde edilen bu satış rakamlarının 2021 yılı için umut olduğunu söyledi. 

Konuşmasının devamında inşaat sektörünün bu satış rakamlarını tek başına yakalamasının çok zor olduğunu ifade eden İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, devlet destekleri kamu bankalarının kredilerinin önemine vurgu yaptı. 2021 yılında da destek kredisi beklendiklerini ifade eden Durbakayım taleplerini dile getirdi. 

"2020'deki faiz desteği yatırımcıya ve 2. El konut satışlarına yaradı. 2021'de benzeri bir destek ve teşvikin 1. El konut piyasasına verilmesini umuyoruz. Artan maliyetlerin desteğini alan bir fiyat artışının önüne geçmek için yapılması gereken en doğru stratejinin, 1. el arzını artırarak fiyat dengesi sağlamaktır diye düşünüyoruz."

Faiz oranlarına dair taleplerine devam eden İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım kısa vadede faiz indirimi beklemediklerini ifade etti. Deprem risksiz konutların tabana yayılması için ise birinci el konutlara özel faiz indirimi sağlanmasını istedi.