Konut Haberleri
05 Eyl 2017 17:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:24

İnşaat sektörü ağustosta moral buldu

İMSAD'ın raporuna göre, inşaat sektörü ağustosta hareketlendi. Yeni siparişler yüzleri güldürdü.

İnşaat sektörü ağustosta moral buldu
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, Ağustos 2017 Sektör Raporunu yayımladı. Raporda, 2016 yılında başlayan ve inşaat sektörüne ivme kazandıran KDV, harçlarda indirim, düşük faizli konut kredisi gibi desteklerin eylül ayında sona ereceği ve bu desteklerin kesilmesinin sektörü olumsuz etkileyebileceği belirtildi. 

4 yılın en yükseğinde

Raporda, mevcut inşaat işleri endeksinin aynı üç ayda çok önemli bir sıçrama gösterdiği ancak haziran ve temmuz aylarında durağanlaştığı vurgulanırken, ağustos ayında mevcut inşaat faaliyetleri seviyesinin tekrar yükselme gösterdiği belirtildi. Böylece mevcut işler seviyesinin son 4 yılın en yüksek seviyelerinde gerçekleşmeye devam ettiğinin altı çizilerek mevsimsellik ile yüksek iş seviyesinin bir süre daha devam edeceği öngörüldü.

'Sektöre moral verdi'

İlk çeyrekte mart ayında sıçrama yaşanan yeni iş siparişlerinin, ikinci çeyrekte oldukça durağan bir seyir izlediği bilgisinin yer verildiği raporda temmuz ayında ise bu kez yeni alınan işlerde sınırlı bir gerileme yaşandığı belirtildi ve “Ağustos ayında ise alınan yeni iş siparişlerinde yeniden bir artış yaşandı. Bu artış ile birlikte yeni alınan işlerde ulaşılan yüksek seviyenin sektöre moral verdiği gözlemleniyor. Sonuç olarak, alınan yeni iş siparişleri seviyesi son 4 yılın en yüksek ikinci seviyesine ulaştı” ifadesi kullanıldı.