Ekonomi
02 Oca 2021 14:28 Son Güncelleme: 02 Oca 2021 14:36

İnşaat sektörü 2021'e kara tablo ile giriyor! Satışlar düştü

Türkiye ekonomisinin son 15 yıldaki lokomotiflerinden olan inşaat sektörü 2021 yılına kara bir tabloyla giriyor. Faizlerin yükselmesi ile birlikte satışlar da bıçak gibi kesildi.

İnşaat sektörü 2021'e kara tablo ile giriyor! Satışlar düştü

Pandemi sürecinde ekonomide önemli gelişmeler yaşandı, otomotiv ve gayrimenkul sektörlerinde satış rekorları kırılırken fiyatlar hızlı bir artış gösterdi.

Ekonominin korona virüs gölgesinde kaldığı bir dönemde yaşanan b gelişmelerin en önemli nedeni olarak faiz oranlarında yaşanan hızlı düşüş gösteriliyor. Özellikle kamu bankaları üzerinden başlatılan konut kredi kampanyaları artan ev fiyatlarını unutturdu.

Ayrıca Libya, Irak, Pakistan, Afganistan ve İran gibi ülkelerden Türk pasaportuna sahip olmak isteyenlerin konut alımlarını artırması sektörde önemli bir canlılığa neden oldu. Ancak faizler yeniden sert yükselince dengeler değişti.

Bu arada Türkiye, 2020’de de deprem gerçeğini sık sık hatırladı. Yurdun batısı ve doğusu, Malatya/Elazığ ve İzmir depremlerinin şokunu yaşadı. Eski yapı stoku ve riskli alanlarda kentsel dönüşüm çalışmaları, yine bir yılın daha gündemi oldu.

İnşaat sektörü, 2019’da küresel ekonomilerdeki daralma ve yüksek faiz oranları nedeniyle yaşadığı zor zamanı 2020 yılının başında atlatmaya başlamışken küresel sağlık kriziyle yeniden bir dalgalanma sürecine girdi.

Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre, 2020 için sektörün en büyük kazancı stokların büyük oranda eritilmesi oldu.

Ekonomilerdeki durağanlaşmayla birlikte daha az yeni proje üreten konut sektöründe, kamu bankalarının sağladığı düşük faizli konut kredi kampanyası, alımları hızlandırdı. Öyle ki 2020 yılı, tüm zamanların konut satış rekorunun kırıldığı yıl olarak kayıtları yeniledi.

2020 STOKLARI ERİTTİ

2020 yılı için ‘iyi başladık, umutlarla devam ettik ancak zorluklarla kapattık’ yorumunu yapan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, sıkıntılı bir yıl olsa da konut stoklarının erimesi açısından verimli geçtiğini ifade etti.

Özellikle 2021’in ilk çeyreğinde de sıkıntılı bir döneme hazırlandıklarını anlatan Elmas, “2020’de mecburen gayrimenkul fiyatlarını baskıladık. Yüksek fiyata ürettiğimizi, maliyetleri konut satış rakamlarına neredeyse yansıtmadan sattık. Ancak emtia fiyatlarındaki son 6 aylık artış, bizi çok zorluyor. Yeni yılda kademeli olarak yansıtılacak. Faizlerde artış var; kredili satış azalacak, ilk çeyrek zorlu geçecek” dedi.

UMUT 2021'İN İKİNCİ YARISINDA 

2021’in ikinci yarısına ise ‘temkinli iyimser’ olarak baktıklarını kaydeden Elmas, şöyle devam etti:

“Yılın ikinci yarısından itibaren genel dengelerin düzelmeye başlayacağını, faizlerin bir miktar gevşeyeceğini, yeni projelerin yavaş yavaş gündeme geleceğini düşünüyoruz. Temkinli ama yatırım için iyimser bir bakış açımız var. Hükümetin alacağı tedbirler de yürüyüşümüzü etkileyecektir. Alımı destekleyen kampanyalar ara ara yapılabilirse yine kayıplar telafi edilebilir. 2021 yılı Sur Yapı için teslim yılı olacak, İstanbul’da 1 ya da 2 projeyi ise gündeme alacağız.”

FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2021 yılında düşük arz ve hammadde fiyatlarından kaynaklanan fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu ancak konut üreticilerinin buna yönelik önlemler almaya çalışacağını söyledi.

Öncelikle yerli malzeme kullanımına yönelimin artacağını anlatan Durbakayım, “Karlılığımızdan fedakarlık, artık stratejimizin ayrılmaz parçası oldu” dedi.

Gayrimenkulde insan alışkanlıklarının daha iyi incelendiği, teknoloji ve tasarımın uyumunun çok önemli hale geldiği bir döneme girildiğini anlatan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, 2021 yılı ve sonrasında şehirlerde insanı önceleyen bir kalkınmanın oluşması farkındalığının kazanıldığını ifade etti.