Konut Haberleri
26 Nis 2016 09:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:15

İnşaat seköründe çalışanlar dikkat! Yeni önlemler geliyor

Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Kasım Özer, inşaat sektöründe yaşanan iş kazaları için yeni önlemler alındığını açıkladı. Özer, ikinci güvenlik projesi için kampanya başlatılacağını duyurdu.

İnşaat seköründe çalışanlar dikkat! Yeni önlemler geliyor
İnşaat sektöründeki ilerlemelerin yanı sıra artış gösteren iş kazaları için yeni önlemler alındı. Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Kasım Özer, inşaat sektörüne yönelik yeni bir proje başlattıklarını açıkladı. Özer, "Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kenar korkuluklarının standardını geliştiriyor.

Asansör ve merdiven boşluklarının kapatılmasına yönelik yeni standartları da yayınlayacak. Bu yılın ortasında protokol imzalayarak ikinci güvenlik projesi için kampanya başlatacağız" dedi. Yılda 350 kişinin inşaatlarda yüksekten düşerek hayatını kaybettiğini anlatan Özer, "Almanya yüzde 26'sını önlemiş. Biz yüzde 20'sini önlesek çok büyük bir rakam" yorumunu yaptı.

Mazeretleri ellerinden aldık

Güvenli iskele projesiyle ilgili de bilgi veren Özer, İNTES, TSE, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOBB ile Teftiş Kurulu'nun işi sıkı tuttuğunu belirtti. Önceki yıl 8-10 tane müracat geldiğini söyleyen Özer, şöyle konuştu: "Geçen yıl 30 şirkete iskele üretim yetkisi verildi, 70'i sırada bekliyor. Eski, çatlak iskeleleri kumlayıp, boyayıp kullanan inşaatlar durduruluyor. Biz inşaat yapan müteahhidin elinden 'yok bulamıyorum' mazeretini aldık."

''Bunun ucunda insan hayatı var''

İnşaat malzemeleri üretiminde olumsuzluklarla karşılaşılabildiğini vurgulayan Özer,"demirden malzemeleri kaynatıyor. Bir de üzerine boya atıp, gönderiyor. 'Uygun değil' diyoruz. Geçen gün toplantıda ortaya çıkan bir şey oldu. Eski iskeleleri kumlayıp, galvanize batırıyorlar ve 'standart iskele' diye sunuyorlar. '3 kuruş para için bunu yapmayın' dedik. Bunun ucunda insan hayatı var" diye konuştu.