İnşaat
28 Mar 2020 10:22 Son Güncelleme: 28 Mar 2020 10:24

İnşaat şantiyelerinde büyük tehlike var!

Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de birçok iş kolu üretime ara verirken inşaat sektöründe çalışmalar tam gaz sürüyor.

İnşaat şantiyelerinde büyük tehlike var!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün yayılmasını önlemek için hükümet tarafından "Evde kal" çağrıları yapılırken, inşaat gibi yüzlerce işçinin bir arada çalıştığı bir sektörde ise çalışmalar ara vermeden devam ediyor. Çalışma Bakanlığı tarafından mart ayında açıklanan istatistiklere göre Türkiye'de inşaat iş kolunda 1 milyon 200 bin işçi çalışıyor. İnşaat iş kolunda faaliyet gösteren üç sendika olan Disk/Dev Yapı İş, İnşaat-İş ve İyi-Sen sendikaları şantiyelerin bir an önce kapatılıp işçilerin ücretli izne çıkarılmasını istedi.

Konuyla ilgili konuşan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “İnşaatlarda çalışma koşulları insanlık dışı şartlarda sürüyor. Koronavirüs salgını tüm dünyaya yayılıp tehdit ederken ülkemizde de ciddi bir tehdit olarak karşımızda duruyor. Buna karşı gösterdiğimiz tepkiler, önlem alın çağrıları ne yazık ki karşılık bulmuyor. İşçiler bugün hala inşaatlarda dip dibe, burun buruna çalışmaya devam ettiriliyor, zorlanıyor. Sözde alınan önlemler ise yetersiz. Yaygın test yapılmalı ve işçiler ücretli izne çıkarılmalı” ifadelerini kullandı.

Karabulut birçok şantiyede işçilerin önlem alınmadığı için işi bırakıp memleketlerine döndüklerini dile getirerek, “Ayrıca onlarca şantiyede çalışan işçi sayısı yarı yarıya düşmüş durumda. Çok sayıda işçi çıkarıldı. Biz işçileri mağdur etmeyin, ücretli izin uygulayın dememize rağmen, bu çağrılar tüm toplum kesimleri tarafından yapılmasına rağmen buna dönük bir önlem alınmadı. Ne yazık ki işçiler işsizlikle burun buruna, işsizlikle karşı karşıya kaldılar. Şu an ne yapacaklarını bilmez haldeler” diye konuştu.