Güncel
02 Kas 2020 20:35 Son Güncelleme: 02 Kas 2020 20:48

İnşaat Mühendisleri Odası uyarısı: İzmir'de 75 bin bina yıkılacak

İnşaat Mühendisleri Odası'nın İzmir'de yaşanacak şiddeti 7 ve üzerindeki depremde 75 bin bina kullanılamaz hale gelecek.

İnşaat Mühendisleri Odası uyarısı: İzmir'de 75 bin bina yıkılacak

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin ürküten ama bir o kadar da düşündüren raporunu geçtiğimiz ocak ayında paylaştığı ortaya çıktı. O raporda İzmir'deki 650 bin binanın 75 bininin şiddeti 7 ve üzerindeki bir depremde kullanılamaz hale geleceği yazıyordu. 

Birinci derece deprem kuşağında yer alan İzmir’deki yapı stoğu ve güvenli yapıların özellikleri dair raporun ocak ayında yayınlandığı belirtildi. 

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, olası bir depremde İzmir’de yaşanacaklarla ilgili ocak ayında yayınladığı raporla uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. Hazırlanan raporda; ülkemizde olası 7 ve üzeri bir depremde yapılan istatistiksel çalışmalar sonucunda yapı stokunun yüzde 6’sının yıkılacağı bir o kadarının da hasar göreceğinin tahmin edildiği vurgulandı.

İzmir ele alındığında ise İzmir’de olası bir depremde 75.000 binanın kullanılmaz hale geleceği ve can kaybının da en iyimser tahminle 30 bin civarında olacağına dikkat çekildi.

İnşaat Mühendisleri İzmir Şube Yönetimi’nin hazırladığı rapor ve açıklamasında şunar yer aldı:

Ülkemizde yaşanan büyüklüğü 7 ve üzerinde olan depremlerde yapılan istatistiksel çalışmalar sonucunda yapı stokunun yaklaşık %6 sının yıkılacağı, bir o kadarının da ağır hasar alacağı tahmin edilmektedir.

Bu bilgilerle İzmir ilini ele aldığımızda; İzmir’de yaklaşık 630 bin bina mevcuttur, olası bir İzmir depreminde 75 bin binanın kullanılamaz hale geleceği, can kaybının en iyimser tahminle 30.000 civarında olacağı, alt yapının ve haberleşme ağlarının kullanılamaz hale geleceği öngörülmektedir.

Bu bir senaryo olduğu için şu anda etkileyici görülmeyebilir. Ancak bunun er ya da geç yaşanacağı bir gerçektir. Deprem ülkemizin bir gerçeğidir. Böylesi bir depremi İzmir’inde yaşaması kaçınılmazdır.