İnşaat
11 Tem 2019 10:50 Son Güncelleme: 11 Tem 2019 11:03

İnşaat malzemeleri sanayisi rekora gidiyor

İnşaat malzemeleri sanayisi 2018’de başladığı ihracat atağına rekorlarla devam ediyor. Mayıs ayında tüm zamanların rekorunu kıran malzemeciler, yılı 23 milyar dolar ihracatla kapatmaya hazırlanıyor.

İnşaat malzemeleri sanayisi rekora gidiyor

İnşaat malzemeleri sanayisi, özellikle yurt içinde inşaat sektöründeki daralmanın etkisiyle 2018’de başladığı ihracat atağıyla Türkiye’ye yeniden büyük bir katma değeri döndürüyor. Öyle ki inşaat malzemeleri sanayisi sektör olarak, 2018 sonu itibariyle otomotiv ve tekstil/hazır giyimden sonra en yüksek ihracat yapan üçüncü sektör oldu. Malzeme ihracatında son yılların ortalamasına göre; Irak, Almanya, İngiltere, ABD ve İsrail ilk 5 ülkeyi oluşturuyor.

GÜVEN TAM...

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, inşaat malzemeleri ihracatında bugüne kadar zirve olarak 23 milyar dolar seviyelerinin görüldüğünü hatırlatırken, “Ancak bu oran 15 milyar dolarlara inmişti. Şimdi yeniden 23 milyar dolara doğru gidiyoruz. Ve bunu çok daha ileriye taşımaya kararlıyız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre Türkiye kara ve demir yollarında 950 milyon ton yük taşırken, bunun 250 milyon tonunu inşaat malzemeleri, 200 milyon tonunu da bu malzemeleri üretmek taşınan maden oluşturuyor. Türkiye’nin tonaj bakımından ihracatı 120-130 milyon ton olurken, bunun 40 milyon tonunu ise inşaat malzemeleri oluşturuyor.

İnşaat malzemesi sanayisinin 2018’de başladığı ihracat atağının Türkiye’ye yüksek katma değer sağladığını vurgulayan Erdoğan, “Ağırlıklı taşa-toprağa dayalı, kendi maden yataklarımızdan elde edilen madenlerin işlendiği bir sektörden bahsediyoruz. Otomotiv de dahil olmak üzere, ülkemize en yüksek katma değeri biz sağlıyoruz. Dış pazarda ‘Türk Malı’ inşaat malzemelerine çok güveniliyor. ‘Batı’nın standartlarıyla üretip ‘Doğu’nun fiyatlarıyla rekabet ediyoruz. Küresel Rekabet Endeksi’nde yer alan 140 ülkenin 115’ine ihracat gerçekleştiriyoruz. Mümkün olduğu kadar ihracatın arttığı ithalatın azaldığı bir dengeyi kurmaya çalışmalıyız” dedi.

2019’da inşaat malzemeleri sanayisi, iç pazarda toparlanmanın gecikmesi nedeniyle ihracata ağırlık vermeye devam etti. Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mayıs ayı sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri ihracatında tüm zamanların rekoru kırılırken, değer olarak da 2013’ten bu yana ikinci kez 2.1 milyar dolar çıtası aşıldı. Ortalama ihracat birim fiyatları da Mayıs ayında gerilemesine son verdi. İhracat miktar olarak Mayıs ayında 5.39 milyon tona ulaştı. 2013 yılından bu yana miktar olarak da en yüksek aylık ihracat yapıldı.

'UCUZ DEĞİL KALİTELİ'

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, 2019 ihracat hedefinin 23 milyar dolar olduğunu söyledi. Urfalılar, “2018 ikinci yarıdan itibaren ciddi ivme yakaladık. 2018’de ihracattaki lider ilk 10 ülke arasında dünya yapı malzemesi ihracatında yüzde 8 artış varken, Türkiye yüzde 17 artış gösterdi ve en büyük sıçramayı yaptı” diye konuştu.

İç piyasada yüksek oranda iş yapılırken üreticilerin kapasite artışlarına gittiğini belirten Urfalılar, bu kapasitenin artık yeni ihracat pazarlarında kullanıldığını ifade etti. Avrupa’da ürünlerin kalitesini de kanıtladıklarını belirten Urfalılar, “Artık kalitemizle ihracat yapıyoruz. Sanıldığı gibi ucuz değil, artan değerlerde ihracat yapıyoruz” dedi.