Konut Haberleri
24 Eki 2018 13:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 06:00

İnşaat maliyetlerini düşürecek buluş!

Moskova'daki Bauman Üniversitesi'nden (MGTU) uzmanlar, üretim maliyetini yüzde 15 ile 20 arasında düşüren "bazalt kompozit örgü" üretti.

İnşaat maliyetlerini düşürecek buluş!
Moskova'daki Bauman Üniversitesi'nden (MGTU) uzmanlar, üretim maliyetini yüzde 15 ile 20 arasında düşüren "bazalt kompozit örgü" üretti. Konuyu haberleştiren İzvestiya gazetesi keşfin inşaat sektörü açısından devrim niteliğinde olduğunu yazıyor.

Metalik örgülerin yerini alması beklenen kompozit örgüler, tuğla yapılar ve sıva uygulamalarının yanı sıra betonarme ve yol inşaatında kullanılıyor. Kompozit örgüler, çelik örgülere kıyasla dört kat daha hafif ve işlenmesi daha kolay.

Ancak kompozit örgülerin metal örgülere göre daha pahalı olması nedeniyle inşaat sektöründeki kullanım oranı şu an sadece yüzde 3.

Rus uzmanların bu malzemelerin üretim maliyetini düşürmeyi başardıklarını açıklaması, sektörde bu bakımdan "çok önemli bir gelişme" olaran niteleniyor.

Şu anda test aşamasında gerçekleşen üretim Moskova yerel idaresinin desteğiyle 2019 ilkbaharında Mosbazalt fabrikasına taşınacak.