Konut Haberleri
09 Haz 2017 12:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:13

İnşaat demirindeki sorun çözüldü!

İnşaat sektöründe birçok projeyi durma noktasına getiren demir fiyatlarıyla ilgili sorun çözüme kavuştu. Demirde yüzde 30 olan gümrük vergisi oranının yarıdan fazla indirilmesinin ardından fiyatlar 2 bin TL'nin altına düştü.

İnşaat demirindeki sorun çözüldü!
İnşaat sektörünü olumsuz etkileyen demir fiyatları sorunu çözüme kavuştu. TOBB Türkiye İnşaat Sektör Meclis Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, demir krizinin tatlıya bağlandığını belirterek, “Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, demirdeki gümrük vergisini düşüreceklerini açıkladı'' dedi.

Tellioğlu konuşmasına şöyle devam etti: ''Ayrıca fiyatlar istediğimiz seviyelere doğru geriliyor. Şu anda tonu 1.950 liraya kadar indi. Biraz daha düşme eğiliminde. Ramazan ayı sonuna kadar 1.900-1.800 liralara kadar düşer. Bizim derdimiz üzüm yemek, maksadımız işlerin yürümesiydi”.

Referandum sonrası talep patlaması fiyatları artırdı

İnşaat sektöründe demir krizi Mayıs ayının sonunda ortaya çıkmıştı. Nisan ayındaki referandum sonrasında yatırımların hızlanmasıyla talep birden yığılmış, demir-çelik sektörü de bu talebe hazırlıksız yakalanmıştı. Fiyatlar da ton başına 2 bin liranın üzerine çıkmıştı. 
Hükümet gümrük vergisini düşürünce fiyatlar indi

Demir üreticileri de inşaatçıların plansız hareket edip birden siparişe yüklendiğini, bu nedenle gecikmeler olduğunu açıklamıştı. Bunların sonunda demir krizine çözüm bulmak için hükümet devreye girdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci demirde yüzde 30 olan gümrük vergisi oranının yarıdan fazla indirilmesine ilişkin kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzalandığını söyledi. Demir-çelikte ihracata verilen ürünlerin iç piyasaya sürülmesiyle fiyatlar da gerilemeye başladı. Demir krizi böylece çözüldü.